Popasul turistic Taverna Sarbului Porțile de Fier
Daca va place sa va ospatati sarbeste, va asteptam la noi sa va infruptati din specialitatile pregatite de maestri bucatari sarbi.
Se spune că în vârful furculiței poți aduna uneori veacuri întregi din existența unui teritoriu sau a unui popor. Și cât adevăr este în vorba asta! Gastronomia sârbească este exemplul cel mai puternic că gusturile unui neam pot traversa veacurile nu alterându-se, ci îmbogățindu-se de la cei care vremelnic i-au fost alături la drum. În creuzetul acestei bucătării naționale, cu o mie de savori inconfundabile, istoria a aruncat gusturile altor rețetare. Cel otoman – la rându-i un amestec de culturi culinare. Cel grec – vechi de când lumea și mereu înnoit. Cel austriac ori cel maghiar – căci în vreme ce bărbații își purtau războaiele, femeile împărtășeau rețete. Cel italian – de blând răsfăț. Dar mai cu seamă cele ale neamurilor slave de la sud-vest de unduioasa apă a Dunării.
Este, poate, una dintre cele mai bogate gastronomii din jumătatea răsăriteană a Europei, având pentru fiecare mesean un fel de mâncare să-i fie pe plac, mai dulce ori mai picant, dar mereu savuros!
Se-adaugă delicioaselor bucate – răsfăț pentru papilele gustative și bucurie pentru pântece! – o șlivoviță tare, băutura eroilor sârbi din veac, și ritmul fără seamăn al muzicii tradiționale… Un adevărat triunghi al provocărilor pentru aceia care vor să trăiască, intens, o poveste sârbească. O poveste în care „personaje” sunt chiar preparatele tradiționale ale Serbiei și ale lumii slave din Balcani: ćevapčići – corespondent sârb al micilor românești (cu care se aseamănă prin formă și tehnică de preparare, dar cu ingrediente ce-i sunt specifice), pljeskavica (căruia unii îi mai spun și „hamburgerul sârbilor”, dar îi este de o mie de ori superior prin gust și savoare), ciorbele și plăcintele, pastramele și cârnații, sarmalele și musacalele… în stil sârbesc.
Se zice că o farfurie cu mâncare face, uneori, cât o călătorie. Iar un prânz la Taverna Sârbului poate echivala cu o excursie – gustoasă – chiar în inima Serbiei. Dacă nu ați călătorit încă în Alpii Dinarici sau pe valea Moravei, dacă nu ați văzut Belgradul ori Voivodina ori dacă ați trecut Dunărea numai cu privirea, la Cazane, o porție zdravănă de plescavita (căci toate porțiile sunt mari, la noi, la Tavernă) vă va duce în toate locurile acestea minunate, în sunet de fanfară. Pentru că, știut e, sârbii știu să-și trăiască marile și micile bucurii în sunetul muzicii și… în aromele bucatelor tradiționale!
NATURAL, SAVUROS SI PE SATURATE!
Contact:
DN6 Km 344
Pe Faleza Dunarii, langa Plaja Drobeta
Tel/Fax: 0252 342 211
Mobil: 0727 223 300; 0727 600 688; 0727 300 449;
Email: [email protected]