Dacă treci cu trenul prin Toplița, județul Harghita, dinspre Miercurea Ciuc în direcția Târgu Mureș, ai face bine să nu te uiți pe geam. Pentru că, cu puțin timp înainte de a ajunge în gară, vei zări ceva pe geam care te va face să-ți pară rău că nu poți coborî. Dacă vii cu mașina în oraș, o să blestemi drumul infect care te duce spre acea minunăție și vei fi pe punctul de a renunța.
Indiferent cum ajungi în Toplița, trebuie musai să-ți faci drum până aici și să te îndrepți spre obiectivul unic în România – Cascada cu apă termală!
Cascada de apă termală de la Toplița este o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic care se găsește în orașul Toplița, județul Harghita…
Trasee amenajate: nu
Condiții de vizitare: permanent
De regulă termenii „cascadă” și „apă termală” nu se întâlnesc frecvent alăturați. Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume. Un fenomen similar se mai întâlnește în Saturnia, Italia ale cărei ape sunt folosite în scopuri terapeutice și de relaxare.
Pentru a ajunge la cascada cu apa termală, situată pe strada Zapode, trebuie sa treci peste calea ferata din Toplița și să ajungi pe malul îngust al Mureșului. Apa termală din cascada Toplița provine din izvoarele situate mai sus în stațiunea Bradul, aflată la mică distanță de oraș.
Imediat cum te apropii de ea, pe lângă înfățișarea extrem de interesantă, simți că ceva este în neregulă. Te-a lovit un val de căldură subită. Nu din cauza emoțiilor, ci… chiar cascada emană o boare încântătoare, apa care-i curge pe chipul desăvârșit păstrând o temperatură constantă, indiferent de anotimp, de 26-28 grade Celsius!
Ai în față o minune a naturii, cum nu mai există alta pe întreg teritoriul românesc, o cascadă cu apă termală! Pe deasupra, își mai schimbă înfățișarea, când este albă, când se întunecă, devenind brună, starea schimbătoare datorându-se curgerii peste roci de travertin.
Dacă reușești, cumva, să-i întorci spatele, vei fi din nou copleșit de larga deschidere spre oraș, liniștitul peisaj și Munții Călimani care se proiectează deasupra blocurilor, atât de aproape.
Cum ajungi?
Din centrul orașului (unde se află Parcul Central și Casa de Cultură) pornește strada Nicolae Bălcescu. Se recunoaște ușor după blocurile extrem de colorate. Mergând pe ea, se trece peste Mureș și calea ferată, urmându-se apoi spre stânga indicatorul spre stațiunea Bradul. După 150 m, strada asfaltată dă să urce, iar una de pământ o ia în jos, pe lângă calea ferată. Din păcate, trebuie urmat drumul prost, dar după circa 200 m, pe dreapta, se ajunge la cascadă, care te face să uiți de tot, chiar și de drumul dezastruos!
Satul de vacanta este amplasat pe malul Muresului la aproximativ 3 km de orasul Toplita si este situat la poalele muntelui Gurghiu in judetul Harghita. Zona este perfecta pentru petrecerea timpului liber oferind ca atractii partiile de schi si o piscina cu apa termala.Sezon de iarna: Decembrie - Martie. Acces:…
Cascada este situată la vărsarea pârâului temporar Sumbrac în pârâul Toplița după un parcurs de 400 metri față de izvor. Căderile de apă au o înălțime totală de 6 metri, apa pârâului Toplița având un conținut ridicat de carbonat de calciu, a format depunerea de travertin (tuf calcaros) ce constitutie…
Pista de bob din Toplița funcționează în cadrul Pensiunii Baciu din Toplița, și este cea mai lungă pistă de bob din România. Lungimea este de peste 1900 m (se adaugă curbele). Pista are o secțiune de coborâre, cea mai mare parte prin pădure, sania ajungând până la viteza de 45…