Centrul Memorial Orbán Balázs
Centrul Memorial Orbán Balázs se află la Băile Seiche, la nord-vest de municipiul Odorheiu Secuiesc, în apropierea mormântului marelui predecesor. Expoziția permanentă din incinta Centrului are ca obiectiv omagierea personalității „celui mai mare secui”.
Vizitând sălile de expoziție, putem cunoaște viața, activitatea și moștenirea lăsată de Orbán Balázs. Urmărind drumul vieții, vizitatorul poate cunoaște obiectele uzuale din epocă, aparatura fotografică de atunci și poate să-și formeze o imagine despre tehnica fotografică de odinioară. Datorită tehnicilor moderne, se poate vizualiza imaginea în mărime naturală a lui Orbán Balázs.
Sălile Centrului, în eșalonare tematică, prezintă biografia și traseul activității acestuia.
În prima sală, vizitatorului i se conturează biografia lui Orbán Balázs și istoria familiei acestuia și poate aprofunda arborele genealogic al familiei. Imaginea marelui înaintaș apare în anecdote și în evenimentele picante la care a participat. Pe un ecran digital se pot citi articole din ziarele epocii și se pot vizualiza caricaturi din cotidienele satirice din acea perioadă.
Materialele expuse în sala a doua permit o incursiune în cariera politică a lui Orbán Balázs. Deoarece a fost o personalitate importantă a epocii, viața politică poate fi cunoscută din perspectiva sa. Tehnica modernă vine în ajutorul vizitatorului în ceea ce privește cunoașterea multor alocațiuni rostite în Parlament. Printr-o aplicație tridimensională de hologramă și de animație, poate fi ascultat un discurs rostit de Orbán Balázs în persoană în Parlament.
Totodată, de cariera sa de parlamentar se leagă evenimente stranii: datorită convingerilor sale politice a fost nevoit să se dueleze de două ori. Aceste evenimente dovedesc seriozitatea sa politică cu care lupta pentru judecăți de valoare corecte privind viața secuilor.
În sala a treia pot fi văzute alte aspecte ale activității diversificate ale lui Orbán Balázs. Pot fi descoperite evenimente din viața lui de călător oriental și evenimente din viața scriitorului prin „Descrierea ținutului secuiesc”. Pe lângă evenimentele aventuroase de familie și evenimentele trăite pe malul Bosforului, vizitatorul cunoaște și demersurile juridice pentru recuperarea moștenirii din partea bunicii.
Tânărul Orbán Balázs a pornit din Constantinopol ca să-și împlinească visul din copilărie: să viziteze cele mai importante așezăminte ale Antichității. Această călătorie l-a inspirat în peregrinările sale prin ținuturile secuiești din Transilvania și în scrierea capodoperei sale cu titlul „Descrierea ținutului secuiesc”. Una dintre spectaculozitățile sălii – pe lângă o piramidă egipteană și alte obiecte – o constituie un aparat de fotografiat de epocă, el însuși folosind un asemenea aparat. Îmbinarea tehnologiei vechi cu cea modernă, constituie o experiență unică pentru vizitatori.
Tot în această sală poate fi văzută marioneta în mărime naturală a lui Orbán Balázs. Marioneta a fost proiectată de către Studioul de Animație Legendarium în baza unui model tridimensional și a fost executată de cineaști din Ungaria, realizând o asemănare uluitoare.
În sala a patra vizitatorul poate cunoaște preocupările fotografice ale lui Orbán Balázs. Aflăm cum și-a însușit arta fotografierii de epocă de la Victor Hugo și de la cei doi fii ai acestuia cât timp erau pe insula Jersey. Poate fi văzută și camera de developare și procesul de developare din acea perioadă.
Numele de Szejkefürdő este strâns legat de monograful din secolul al XIX-lea al regiunii Székely, Balázz Orbán, al cărui mormânt și monument se află aici, pe Borvízoldar. Mormântul său poate fi accesat prin Muzeul Székelykapu . András Sütő a scris despre cel mai mare loc de odihnă din Székely
Mormântul lui Balázs Orbán este situat pe versantul dealului Székelyudvarhely Szejke. Un drum separat duce până la el din valea aleasă ca loc de plăcere – unde este mereu aglomerație și o atmosferă de cântare.
Apropiindu-se de mormânt, când sentimentul harului începe să-l lase fără cuvinte, porțile cu inscripțiile lor străvechi răsună. Trebuie să trecem pe sub cinci porți pentru a ajunge la locul de odihnă al lui Balázs Orbán. Ultima a fost făcută de el – cu doi ani înainte de moartea sa. Evident pe viață, cu columbofil pe fațadă. Desigur, porumbeii nu se culcă în el.
Proprietarul porții nu s-ar fi putut gândi că de fapt își sculpta o poartă de doliu. Soarele, luna și steaua indică pe el: ceea ce secuii i-au jurat conducătorului lor Lőrinc Pekri, printre altele, chiar și în 1707. Ar fi fost ei adoratori ai soarelui?
Cred că cuvintele lor au fost dictate de un alt fel de umilință și speranță: cea a eternității. Ei ar rămâne ca stelele. Pentru că nu a fost ușor să rămân în acest peisaj. Nu a existat niciodată ocazia de a înființa un arc de triumf. Acest concept poate fi omis în dicționar de la Mohács. Soarta lui Balázs Orbán, care este numit cel mai mare secui, a devenit, de asemenea, un exemplu de constrângeri sub porțile doliu.