Cetatea Medievala din Târgu Mureș
Fiind situata pe o suprafata destul de larga, de circa 4 hectare, cetatea medievala din Targu-Mures poate fi gasita in apropierea centrului vechi al localitatii.
Constructia este una destul de impunatoare, cu ziduri groase si destul de inalte, fiind contruita pentru apararea orasului, avand in alcatuire 7 bastioane de mare importanta. De asemenea, curtea acesteia cuprinde Cladirea Manutantei si Biserica Reformata.
Initial constructia a fost inceputa in anul 1492 pe vremea domnitorului Bathori Istvan, iar lucrarile au fost definitivate abia in anul 1652. Aceasta a fost ridicata pentru a deveni un punct strategic de maxima importanta pentru istoria localitatii. Cele sapte bastioane reflecta breslele existente in oras pe acea vreme, purtand numele fiecareia.
Daca incercam sa analizam stilul arhitectural, constructia cuprinde accente renascentiste destul de evidente. Cele sapte bastioane au fost cladite pe cate patru nivele, cu ziduri groase de 1,90 centimetri. Ornamentul exterior este unul simplu, bazat pe simpla tencuire a peretilor.
Acelasi stil, se pare, este copiat si la modul de ornamentare interior. Pentru a urca la etajele superioare ale cladirilor este nevoie sa folosesti scarile interioare sau exterioare din lemn, intreaga structura interioara axandu-se pe barne groase din lemn de esenta tare.
De reabilitarea exterioara a cladirii se va ocupa Primaria orasului Targu-Mures, in viitor devenind un monument cu o reala simbolistica istorica a regiunii, putand fi transformata intr-un punct turistic de maxima importanta. Tot aici se va avea in vedere ridicarea unui complex muzeal care sa reflecte realitatile istorice ale regiunii, cu piese sau obiecte de arta de o deosebita valoare.
Bine de stiut:
La Cetate se desfasoara an de an sarbatoarea „Zilelor Tîrgumuresene” ce aduna peste 80.000 de participanti.
De asemenea, tot aici se organizeaza cu aceeasi regularitate „Festivalul Berii”, „Oraselul Copiilor” sau „Sarbatoarea Vinului si a Mustului”, fiecare in functie de sezon.