Mănăstirea Cheia, întemeiată în secolul al XVIII-lea. Arsă în perioada 1832-1835 și refăcută între anii 1835-1838. Picturi murale ale zugravului Naum și icoane pictate de renumitul pictor Gheorghe Tătărăscu.
Situată pe malul drept al râului Tâmpa. În interiorul bisericii se remarcă „tâmpla altarului” sculptată și suflată cu aur, lucrarea fiind executată la Viena și platită la acea vreme cu suma de 600 napoleoni de aur.
Comuna Măneciu (Muzeu de artă religioasă) – atestată în anul 1770. Biserica actuală cu hramul Sfânta Treime a fost construită în anii 1835 – 1839. Plastica arhitecturală actuală a chiliilor este specifică pentru Valea Teleajenului.
Statiunea Cheia este situata in sud-estul Romaniei, pe raza comunei Maneciu din judetul Prahova, la o altitudine de 871 m. Statiunea este accesibila in toate anotimpurile, fiind recomandata pentru odihna si recreere persoanelor care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism benign, rahitism, dereglari de crestere juvenila, anemii…
Lăcaşul de cult, ale cărui atestări documentare ne poartă în secolul al XVIII-lea (1745), se află la 50 de Kilometri de Ploieşti, pe raza comunei Izvoarele, în pădure, lângă pârâul Crasna, la poalele munţilor Ursoaia. Primele documente arată faptul că aici era un schit de călugări, având o biserică de…
Dintre sihastriile incropite de-a lungul timpului pe insorita vale a Teleajenului, Valeni, Cheia, Suzana si Crasna, aceea cu numele de Zamfira apare ultima, prin 1743 si, situatie de exceptie nu doar pentru aceasta Vale, ca va avea drept ctitori doua femei: Zamfira, sotia unui fost om de incredere al lui…