Mănăstirea Ilva Mare
Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de orașul Năsăud. A luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești.
Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea și a sfințit locul în 1992, după care s-au început și lucrarile de construcție la biserică și la ansamblul monahal. Lăcașul de cult a fost terminat în 1996, an în care, pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfințit.
La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În acest timp mănăstirea a primit donație un teren într-o poieniță în mijlocul pădurii, la un kilometru distanță, unde s-au construit un mic paraclis și câteva chilii, cu hramul Sfântului Mucenic Fanurie. Schitul a fost pictat de maici, iar pe data de 14 iulie 2007 a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul. Aici se retrag maicile la rugăciune.
În 2001 s-a început construcția unei noi biserici, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, fiind sfințită la data de 28 septembrie 2014 de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
În prezent, mănăstirea are 13 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Hristofora Marinca, iar duhovnic protosinghelul Daniil Ureche.
Pentru a ajunge la Mânăstirea „Schimbarea la Față” se merge pe drumul județean 172D până la limita dintre comunele Ilva Mare și Lunca Ilvei, iar de acolo, peste calea ferată, în partea stângă, există un drum pietruit care duce până acolo.
Odată ajuns în incinta mânăstirii, ai impresia că ai ajuns într-un colț de rai. Curtea este plină de flori de diverse forme, mărimi și culori, atent îngrijite de maici. Maicile au o mică fermă de care se ocupă, au sere, pentru cultivarea legumelor chiar în poienița din pădure și un lac cu pești pentru a putea să se gospodărească singure.
Astfel, împletind rugăciunea cu munca, își duc traiul în liniște în mijlocul naturii și în comuniune cu ea.