Mănăstirea Muntele Rece
Mănăstirea cu hramul Înălțarea Domnului din satul Muntele Rece, ridicată în 1994, se află pe locul numit „La eroi”, aflat în cătunul Bordești. Mănăstirea s-a ivit din prinosul de cinstire a memoriei celor care s-au jertfit pentru eliberarea Transilvaniei în toamna anului 1944 în bătălia dată cu trupele germano-maghiare pe culmile dintre Someşul Rece şi Valea Ierii. Prin amplasarea ei într-o zonă înaltă, destul de izolată, a determinat includerea sa în traseele turiştilor.
Lăcașul de cult este o construcție din lemn pe fundație de beton. Planul cladării este structurat sub formă de cruce și prezintă 7 turle: cea mai mare se află deasupra naosului și este perforată de 4 ferestre, altele 2 se găsesc pe abside, una deasupra altarului și 3 pe pridvor. Turlele de pe pridvor au forma pătrată, celelalte, octogonală. Toate au cupolele acoperite cu tablă aşezată în solzi de pește.
Planul bisericii este următorul: pronaosul este luminat de cțte 2 ferestre, naosul este luminat de o singură fereastră, iar altarul de altele 2. Pridvorul închis primeşte lumina de la câte o fereastră la sud şi nord. În dreapta şi stânga, în pridvor, este câte o cămăruţă. Catapeteasma este din lemn sculptat, pardoseala bisericii este din scândură, iar acoperişul din tablă zincată. Faţadele exterioare sunt căptuşite cu şindrilă (draniţă).