Mănăstirea Orlat
Mănăstirea Orlat a fost înfiinţată în anul 1992, cu binecuvântarea Mitropolitului Ardealului Antonie Plămădeală, pentru edificarea construcţiilor nevoindu-se la început cuviosul monah Macarie Agachi. Iniţial viaţa duhovnicească a fost organizată sub forma obştei de călugări.
La scurt timp odată cu retragerea părintelui Macarie, conducerea lucrărilor a fost continuată de părintele duhovnic, Arhimandrit Sofronie Stelian Achim care a construit o mică clădire cu câteva chilii pentru adăpostirea primilor vieţuitori, iar în 1992 s-a pus piatra de temelie pentru construcţia bisericii de zid legată de construcţia nouă din zid în care sunt chiliile, trapeza, bucătăria, cămara de alimente si pivniţa.
În ziua de 23 aprilie 1994 s-a slujit prima liturghie în biserica mare. Finisarea lucrărilor de construcţie a continuat,iar în perioada 1999-2000 a fost realizată pictura din interiorul bisericii de către pictorii Gabriela și Sabin Drinceanu.
Biserica este construită în stil neobizantin , fiind compartimentată în altar, naos, pronaos si pridvor închis. Catapeteasma este din lemn sculptat, la fel și uşile de la intrare. Are o turlă oarbă mare, octogonală, zveltă, din lemn.
La pridvor, pelerinului îi sunt dezvăluite şi două turle mai mici (una pe dreapta, alta pe stânga), de formă hexagonală cu bazele pătrate. În anul 2011 a fost realizat şi baldachinul din lemn sculptat pentru racla cu moaşte sfinte, podoaba de preţ din biserica mănăstirii.
La 21 octombrie 2001, biserica a fost sfinţită de PS Visarion Rășinăreanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La mănăstire vieţuiesc acum cinci maici, păstorite de stareţa Dionisia Grigore şi preotul duhovnic Sofian Portărelu.
Amplasată la o altitudine de 498 metri, la poalele Munţilor Cindrelului, Mănăstirea din Orlat cu hramurile Sfânta Treime şi Buna Vestire , este situată pe drumul judeţean 106 D Sibiu – Săliște, foarte aproape de autostrada A1 şi drumul european E 81.
Astfel ,după ce parcurgem distanţa de aproape 9 km, din Sibiu, pe drumul E81, înspre Sebeş, până în satul Cristian, aici la o intersecţie, câteva indicatoare ne indică schimbarea de direcţie către satul Orlat şi încadrându-ne pe drumul judeţean după numai câţiva kilometri vedem în zare pe partea stângă turla bisericii.