Pestera cu Lilieci Moeciu
Pestera Liliecilor este situata in satul Pestera aflat la 5km de comuna Moeciu, pe versantul estic al dealului Bisericii, in partea de nord-vest a platformei Branului si la o altitudine de 950 m.
Pestera s-a format ca urmare a fenomenului de eroziune a muntelui calcaros de unul din afluentii paraului Vaii cu Cale care astazi este un parau temporar. Numele pesterii provine din existenta in pestera a unei numeroase colonii de lilieci.
Cunoscuta si sub numele de Pestera Mare din Satul Pestera sau Pestera Badichii, pestera a fost semnalata cu multe secole in urma dar a fost explorata si studiata abia la sfarsitul secolului trecut de speologul Iuliu Caran, care a si realizat primul marcaj spre pestera Liliecilor.
Pestera Liliecilor este o pestera usor de vizitat, are o lungime de 370m din care 109m de galerie activa si o denivelare de 10m.
Accesul in pestera se face printr-un culoar ingust dupa care se ajunge intr-o grota, nu foarte mare, cu podea ascendenta. De aici mai porneste o galerie, spre nord, care are o lungime de 15m care se termina cu un horn.
Pestera este o pestera calda, cu umiditate moderata si este presarata cu multe formatiuni calcaroase, cu „lacrimi ale pamantului” si cu camere care au tavan cu colorit diferit. Prin pestera curge un paraias plin de mal.
Desi nu este necesar un echipament special, o lanterna fiind suficienta, este bine sa aveti un echipament de protectie, pentru a evita murdarirea cu argila si urme de guarno(excremente ale liliecilor).