Pestera Ghetarul de la Focul Viu
Situata in Parcul National Apuseni, Pestera Ghetarul de la Focul Viu reprezinta una dintre cele mai fascinante atractii turistice din zona.
Lipsa ventilatiei, dar si aerul rece din acest loc au determinat aparitia unui astfel de ghetar, aflat pe locul trei ca dimensiune din Romania. Pestera are in alcatuirea sa doua Sali: Sala Mica si Sala Mare, adapostind anumite stalagmite de forme diferite destul de atragatoare.
In Sala Mare, insa, putem admira vestitul ghetar fosila al locului, sala avand o dimensiune destul de impunatoare – de circa 165 m lungime si 68 m latime. Ghetarul are o dimensiune de-a dreptul remarcabila, reusind sa ia contact cu exteriorul printr-o fereasta situata chiar deasupra sa. Aici s-au adapostit bucati de lemn ce fac parte integranta din forma ghetarului.
Asa cum spuneam, ghetarul este al treilea ca dimensiune din tara, dupa Ghetarul Scarisoara si Ghetarul de la Bortig. Denumirea Focul Viu este data de reflexele de raze solare ce patrund pe acea fereastra de care aminteam.
Pentru a ajunge in zona este necesar sa urcam circa 1165 m altitudine, pestera fiind situata chiar in mijlocul muntilor. De la Cabana Padis, aflata in regiune va trebui sa incercati sa urmati traseul marcat pe munte, cunoscut si sub numele de Circuitul Vaii Galbene. Cu toate acestea, forma ghetarului, dar si peretele transparent al pesterii lasa un aer de nostalgie in inima vizitatorilor acestor locuri, dorind oricand sa se intoarca.
Numeroase cercetari stiintifice au fost derulate in aceste locuri. Specialistii au dorit sa evidentieze modul de formare a ghetarului, dar si climatul din Muntii Bihorului.
Bine de stiut:
Cea mai frumoasa panorama este oferita in jurul orei 14.00 intrucat razele solare cad perpendicular peste ghetar. De asemenea, vizitarea acestor locuri este de preferat sa se faca vara, tinand cont de temperaturile minimale de afara.