După cca 200 m de la Cascada Răchițele, poteca merge în stânga şi începe o urcare abruptă, care duce în scurt timp la prima grotă, unde se ajunge pe lângă o stâncă asigurată cu lanţuri.
Se trece prin fata grotei şi se urcă o pantă abruptă, ce duce la Peştera Şuşman, care se traversează intrând printr-o boltă largă şi ieşind târâş, printr-o fereastră îngusta.
Un traseu deosebit de frumos cu dificultate medie cu urcuşuri abrupte dar echipate cu lanţuri, cu privelişti de o frumuseţe rară face că traseul să fie de neuitat.
Peştera Şuşman, situată în Abruptul Ţiclăului, în peretele opus cascadei Valul Miresei. Bolta intrării de peste 10 m este monumentală, însă peștera nu are formaţiuni deosebite. Istoria peșterii este însă remarcabilă, liderul anticomunist Teodor Şuşman, simbol al rezistenţei din Apuseni, s-a ascuns adesea aici.
Durata traseului este aprox 3 ore.

Peștera Văleaga este situata pe traseul Cheile Carasului, fiind cea mai apropiata pestera din traseu pornind de la podul Carasova. Pestera este una micuta, cu deschidere larga si este formata din 2 nivele. Baza pesterii este cel mai usor accesibil pentru vizitat, baza superioara necesita o urcare putin mai abrupta…
În „Banat”

Cheile Galbenei încep brusc de la piciorul unui perete vertical de calcar de câteva sute de metri înălțime. Aici se află Izbucul Galbenei, un mic lac de 4-5 diametru care este alimentat pe dedesubt de apa care drenează subteran întregul bazin închis Padiș-Cetățile Ponorului și reapare la zi printr-o peşteră…
În „Bihor”

Canionul Emen e la vreo 20 de kilometri de Veliko și sunt două căi de acces: una în partea de jos care te duce la peșteră și un drum care te duce direct pe creastă. În timpul războiului ruso-turc Peștera Emen a fost refugiu pentru armată și s-au păstrat câteva…
În „Bulgaria”