Povestea Calendarului
Cele mai frumoase lucruri iau naștere din joacă și astfel a luat naștere și Povestea Calendarului. Ocrotită de crestele falnice al Munților Făgăraș, șoptită-n șipot de apă de râu, înconjurată de lanuri întinse, de castele și sătuce tradiționale, lumea de basm care se deschide în fața oaspeților noștri îi ajută să descopere realitatea de zi cu zi, prin ochii fără de griji și de necazuri ai copilăriei.
Povestea Calendarului este personificarea poveștii timpului, a zilelor care trec una după cealaltă, transformându-se în luni, fiecare cu specificul și farmecul ei, apoi în ani și apoi o ia de la capăt și tot așa. Iar noi îi suntem martori. Povestea Calendarului este un portal spre o lume magică, lumea nemuritoare a copilăriei, o lume plină de soare, lumină și culoare, impasibilă la vremea de afară.
La Povestea Calendarului este mereu timp frumos, astfel că fiecare moment ales pentru vizită poate fi cel mai potrivit moment! Scriitorii Poveștii Calendarului au conturat cadrul, au scris primele rânduri și au dat primele pensule de culoare, însă, cu fiecare nouă vizită, cu fiecare zâmbet, cu fiecare fotografie, cu fiecare activitate în care oaspeții noștri aleg să se implice, lasă și ei lumii câteva rânduri din poveste.
Așa cum poveștile care traversează generații și care sunt pe buzele bunicilor din întreaga lume seara, înainte de culcare, ajung să devină povești nemuritoare, așa și povestea noastră va trăi veșnic, atâta timp cât bunici cu zâmbet cald și copilași cu ochi curioși ne vor trece pragul.
Cu toții cunoaștem lunile anului, însă prea puțini le știm povestea, originile și de ce sunt ele așa cum sunt. Și cum toate lucrurile trebuie să poarte un nume, și lunile anului poartă nume cu însemnătate, altele decât cele trecute în calendar, care ne atrag într-o poveste hăt de demult și care ne vor ajuta să le înțelegem și îndrăgim pe fiecare în parte, fix așa cum sunt ele – cu bune, cu rele, cu toane și cu belele.
Fiecare căsuță din parc este una tematică, și reprezintă locul de odihnă al unui frate al anului. Ele sunt deosebite, întocmai precum sunt lunile anului. La intrarea în fiecare căsuță există un cod, pe care dacă îl scanați cu ajutorul telefonului mobil, veți avea ocazia să ascultați povestea din străbuni a fiecărui frate care locuiește în căsuța respectivă.
- Căsuța de turtă dulce – este căsuța fratelui Gerar (Ianuarie), care stă la adăpost de vremea năpraznică de afară în cea mai dulce dintre toate căsuțele Poveștii. Ușile lui sunt mereu deschise pentru voi, așa că nu uitați să luați o acadea mare și colorată și să o savurați pe tronul dulciurilor.
- Căsuța Dragobete – este căsuța fratelui Făurar (Februarie) și este cea mai romantică, dar și cea mai stabilă (casă de piatră!) dintre căsuțe. Decorul diafan din interior, leagănul cu aripi imense de înger, bolta cu mii de petale de flori, lacătele iubirii, toate îndeamnă la o frumoasă poveste de dragoste.
- Ciupercuța cu Bunătățuri – este căsuța fratelui Mărțișor (Martie) și este locul în care veți găsi ceva delicios de să te lingi pe degete indiferent de momentul anului – ciocolată caldă de casă, ștrudel de casă, brioșe, clătite de poveste, toate te îndeamnă cu aroma lor să deschizi ușile ciupercuței.
- Căsuța Stropitoare – este căsuța fratelui Prier (Aprilie) și găzduiește raiul jocurilor copilăriei. Pereții pictați cu jocuri și povești din copilărie te vor purta într-o lume magică, iar copacul vieții care crește pe perete te invită să iei o cutie cu jocuri – remi, șah, moară, table, nu te supăra, frate, x și 0, etc. – și să te pui pe joacă.
- Căsuța Altar de flori – este căsuța fratelui Florar (Mai), dar și altarul Poveștii Calendarului. Este locul în care gândurile și visele noastre prind contur, locul în care se întâmplă magia pe care o transformăm în realitate pentru oaspeții noștri.
- Căsuța cu Amintiri – este căsuța fratelui Cireșar (Iunie) și este locul din care puteți pleca acasă cu amintiri minunate pentru cei dragi, sau chiar pentru voi.
- Cuptorul – este căsuța fratelui Cuptor (Iulie), care găzduiește multe dintre atelierele pentru cei mici care au loc recurent: pictură, modelaj, creare de obiecte diy etc. Este cea mai plină de viață căsuță a poveștii, deoarece aici prind viață minuni din mâinikie celor mici.
- Căsuța floarea-soarelui – este căsuța fratelui Gustar (August) care se pregătește să își deschidă ușile pentru cei mici. Aici vor avea loc atelierele gastronomice ale Bunicii Poveștii Calendarului, unde copiii învață să facă prăjituri, gogoși, să pună murături sau zacuscă.
- Stejarul cu povești – este căsuța fratelui Răpciune (Septembrie) și este cadrul perfect de spus povești la gura sobei, de citit și depănat curiozități din lumea înconjurătoare sau pentru diverse ateliere.
- Hanul Groazei – este căsuța fratelui Brumărel (Octombrie), un cadru plin de boo-ho-hoo înfricoșător de amuzant. Cei mici adoră petrecerile de sezon organizate aici!
- Căsuța ghindă – este căsuța fratelui Brumar (Noiembrie) și este al doilea loc din parc de unde izvorăște magia și creația, laboratorul de idei al spiridușilor Poveștii, care se gândesc și se răsgândesc până dau viață celor mai frumoase experiențe pentru voi.
- Bradul Moșului – este căsuța fratelui Undrea (Decembrie) și este, poate, cea mai iubită căsuța de către copii, deoarece pot admire atelierul în care spiridușii Moșului construiesc jucăriile, dar pot sta și pe genunchii Moșului, să îi spună o poveste sau să îi lase o scrisoare la cutia poștală din fața căsuței.