Rezervația de zimbri Hațeg din Pădurea Slivuț
Rezervația Hațeg-Slivuț este o subunitate a Direcției Silvice Hunedoara, care se mândrește cu faptul de a fi primul loc din România, unde zimbrul european a reapărut.
Acest lucru s-a întâmplat în 12 noiembrie 1958, atunci când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia. Atunci a fost demarată acțiunea de refacere a acestui fond faunistic prețios al pădurilor din Munții Carpați, munți ce adăposteau odinioară numeroase turme de zimbri.
În anul 1963 au mai fost aduse alte două exemplare de zimbru tot din Polonia. În perioada 1963-1982 efectivul a crescut și au fost create condițiile pentru transferul unor exemplare de zimbri la alte locații din țară.
În anul 2014 a fost realizat un schimb de femele de zimbru între WWF-România-Rewilding Europe și Rezervația de Zimbri Hațeg Slivuț cu obiectivul de a îmbunătăți fondul genetic existent la zimbrii de la Hațeg și a reduce fenomenul de consangvinizare.
Greutatea masculilor maturi variază între 440 și 920 de kilograme, în timp ce înălțimea la umeri poate atinge 188 de centimetri. O caracteristică particulară a masculilor o reprezintă disproporționalitatea între partea din față a corpului, puternică, care le creează un aspect fioros și crupa relativ mică. Femelele sunt mai mici, greutatea lor încadrându-se între 320 și 640 de kilograme.
Zimbrii năpârlesc începând cu luna martie timp de 3-4 luni. În timpul năpârlirii, până când sunt lepădate, bucăți mari de lână atârnă de blană, animalele având în această perioadă un aspect neîngrijit. E animal sociabil, trăind în cirezi de câte 10-20 indivizi.
Cele mai dezvoltate simțuri ale zimbrului sunt auzul și mirosul. Longevitatea zimbrilor diferă de locul unde trăiesc, astfel, în rezervații femelele trăiesc până la 25 ani, în timp ce masculii până la 20, în timp ce în libertate nu trăiesc mai mult de 14-16 ani din cauza selecției naturale.
Zimbrul este considerat cel mai mare mamifer ierbivor din Europa, fiind ocrotit de legi naționale și internaționale ca monument al naturii.