Ruinele Cetatii Liteni
Cunoscutată din izvoare sub numele de „Castrum Leta”, Cetatea Liteni se află pe o stâncă, aflată deasupra Văi Ierii. Drumul anevoios până la zidul cetăţii este răsplătit de frumuseţea peisajului, explicând, totodată, aşezarea sa strategică.
Cetatea despre care se spune că nu a fost niciodată cucerită a fost distrusă din interior de o explozie a depozitului subteran de pulbere. Din fosta fortificaţie se văd încă zidurile centurii şi poarta de acces în castelul aşezat în vârf.
Construită pe o stâncă în Apuseni, fortificaţia este vizibilă doar dintr-un singur unghi, de pe pârâul Huda, din cătunul Poruţ, comuna Băişoara.
Foarte important şi frumos este rezervorul de apă a cetăţii, amenajat în formă de clopot, din pietre bine cizelate.
Întregul complex a fost protejat de o altă curtină, exterioară, amplasată pe pantă. A fost nevoie doar de construcţii pe linia prelungă, de est, a cetăţii. Aici se disting încă bine două turnuri foarte diferite, probabil apărute din două şantiere.
Primul este un turn modest, destinat intrării pietonale, în timp ce al doilea este masiv şi cu ruine impresionante, cu aspect de bastion, sigur destinat şi poziţionării unor tunuri.Doar privind ruinele îţi poţi da seama de importanţa strategică a Cetăţii Liteni. Zidurile de apărare cu guri de tragere, poarta de acces în fortificaţie, precum şi bucăţile rămase din Vechiul Castel dau un farmec aparte locului.