Turnul Gros din Sibiu

Turnul Gros din Sibiu (in germana Dicken Turm) este un turn construit in secolul al XVI-lea in orasul Sibiu si care facea parte din fortificatiile inglobate ulterior centurilor de aparare a orasului.
In cladirea turnului a fost instalat in anul 1788 primul teatru al orasului, infiintat de tipograful Martin Hochmeister.

Pe la mijlocul secolului al XVI-lea, pe masura cresterii amenintarii otomane, fortificatiile orasului Sibiu au fost intarite cu rondele de artilerie si cu bastioane. Astfel, in perioada 1540-1552 au fost construite cateva rondele de artilerie in fata portilor Turnului Cisnadiei, precum si pe alte cateva strazi din centrul istoric al Sibiului (pe strada Rotarilor, strada Bastionului si pe bulevardul Corneliu Coposu). Singura rondela care a rezistat peste timp este Turnul Gros.

Turnul Gros a fost construit in jurul anului 1540 de Marcus Pemfflinger, judele regal al Sibiului. La nivelul inferior se aflau mai multe cazemate cu guri de tragere. Pe platforma turnului erau amplasate tunuri cu care se tragea asupra atacatorilor. In decursul timpului, acest turn a suferit o serie de reparatii si modificari.

In anul 1787, tipograful Martin Hochmeister (1740-1789), initiatorul primei librarii din oras si fondatorul primei reviste de teatru „Theatral Wochenblatt” (1778), a solicitat si obtinut cedarea cladirii Turnului Gros pentru a se amenaja acolo un teatru orasenesc, primul teatru de pe teritoriul actual al Romaniei si unul dintre putinele din Europa de la acea vreme.

Sala teatrului a fost construita intr-un an de zile, cheltuilelile ridicandu-se la 24.000 de florini. In iunie 1788 s-a organizat acolo primul spectacol de teatru. Sala era construita in stil rococo si dispunea de doua balcoane si o loja rezervata exclusiv guvernatorului Transilvaniei.

Cladirea teatrului a ars intr-un incendiu, fiind refacuta in 1826 dupa un model vienez. Aici au fost organizate spectacole teatrale pana in anul 1949, cand sala a fost afectata de un incendiu. Dupa efectuarea lucrarilor de reparatii, pe platforma turnului a fost amenajat clubul uzinelor Independenta.

Incepand din 2004, aici se afla Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Incinta a III-a a ansamblului fortificatiilor orasului medieval Sibiu, din care fac parte Turnuri de aparare, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul de Poarta si curtine edificate in perioada 1357-1366, a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.