Fortăreața Petrovaradin
Cel mai important punct de atractie din orasul Novi Sad este Fortareata Petrovaradin. Pe malul drept al Dunarii, in localitatea Petrovaradin, vom descoperi cetatea care uimeste prin maretia si farmecul ei aparte.
Monumentul arheologic dateaza inca din anul 1692. Constructia cetatii a durat timp de 88 de ani, durata relativ mica de timp tinand cont de suprafata imensa pe care se intinde cetatea.
Cetatea a fost construita de catre austrieci si avea scopul de a se apara de atacurile frecvente ale turcilor din acea perioada. Fortareata Petrovaradin nu arata pe vremuri asa cum arata astazi, pe atunci avand o poarta principala exterioara cu un mic pod de lemn care ajuta la trecerea apei. Dupa ce se trecea podul, aparea o alta poarta in cetatea interioara, care desemna drept intrarea in fortareata. In mijlocul cetatii se afla o bisericuta, mai multe rezervoare rotunde de apa si fortul comandantului.
Pe zidul exterior exista un mic cap de pod care servea pentru bateria de artilerie si un turn cu 5 orificii pentru arme. In interiorul fortaretei mai erau si 200 de case acoperite cu scandura, multe hambare, depozite de munitii si de cereale. De asemenea, existau foarte multe culturi de vie de unde locuitorii isi procurau propriul lor vin. Zidurile mari, inalte si abrupte, santurile de apa si podurile mobile, sunt elemente caracteristice ale acestei cetati.
Dupa marea batalie de la Petrovaradin, cetatea a suferit cateva avarii, insa cu timpul acestea au fost restaurate.
Astazi, cetatea pastreaza farmecul din vechile timpuri. Fortareata se intinde pe o suprafata imensa, numai coridoarele din interiorul ei avand 16 km, si are 4 etaje. De asemenea, in marea fortareata Petrovaradin se afla si Muzeul Fortaretei, Academii de arta, Observatorul Astronomic, Muzeul de Arhiva, mai multe hoteluri si restaurante, galerii de arta subterane, Planetariumul si multe alte magazine de suveniruri.
Persoanele pasionate de istorie, de marea batalie de la Petrovaradin si de un monument arheologic impresionant care a rezistat eroic in timp, poate vizita faimoasa cetate.[om_gmap zoom=”9″ lat=”45.25287684340515″ lng=”19.86158617772162″ marker=”https://www.trecator.ro/wp-content/uploads/2015/08/9.png” ]