Manastirea Manasija
Manastirea Manasija, cunoscuta si sub numele de Resava, este una dintre cele mai mari si vechi manastiri ortodoxe din Serbia. Asezamantul monahal de la Manasija, zidit sub forma de fortareata puternic intarita cu ziduri si turnuri de aparare, inaltat pe un deal inconjurat de Muntii Beljanica, se afla la o distanta de numai trei kilometri nord-vest de localitatea Despotovat.
In anul 1406, armata sarbilor a biruit ostile otomane in apropierea localitatii Despotovat. La numai un an distanta, domnul Stefan Lazarevici al Serbiei a inceput ridicarea unei marete si impunatoare manastiri ortodoxe, pe locul unde a obtinut victoria impotriva otomanilor.
Manastirea Manasija este locuita astazi de o obste de maici, restaurarea acesteia fiind inca in curs acum cativa ani. Anual, intre 19 si 28 august, in manastire are loc un maret pelerinaj, sub numele de „Zilele schimbarii spirituale sarbe”. Cu aceasta ocazie, sarbii amintesc atat de istoria zbuciumata a tarii lor, cat si de Scoala de la Resava. De asemenea, canonizatul domn sarb Stefan Lazarevici nu lipseste nici el din evlavie crestinilor, el fiind praznuit in ziua de 1 august.
[om_gmap zoom=”9″ lat=”44.10120611023417″ lng=”21.469549108296633″ marker=”https://www.trecator.ro/wp-content/uploads/2015/08/17.png” ]