Cisterna Basilică, Turcia
Cisternele reprezintă o atracție a vechiului Constantinopol. Turiștii coboară sub oraș pentru a admira coloanele de marmură, scufundate în pânză de apă prin care mișună pești, de la cei mici la unii impresionant de mari.
Cisternele datează din secolul al VI-lea d. Hr. Au fost construite pentru a alimenta cu apă palatul imperial și clădirile înconjurătoare. Luminițele difuze, clipocitul apei, penumbra numeroaselor coloane scufundate, peștii mici și cei imenși alunecând în apă, toate realizează o atmosferă aparte. Basilica Cisternă se numește și „Palatul Scufundat” deoarece coloanele de marmură ce o compun se inalța din apă si par incomensurabile. Ea a fost construită in perioada domniei lui Justinian I, și reprezintă o secțiune a unei rețele impresionante de bazine construite in aceea perioadă pentru a alimenta orasul cu apă. Basilica are 336 coloane ( 98 sunt construite in stil corintic, iar restul in stil doric) ce au 9 metri înalțime si sunt dispuse pe 12 rânduri a 28 de coloane fiecare.
Are o formǎ dreptunghiulară masivă cu 140 metri lungime si 70 metri lațime. Principala atracție a Basilicii Cisternǎ o reprezintǎ cele doua capete de meduză dispuse destul de ciudat: unul intors , celălalt dispus în lateral. Basilica Cisternǎ a fost restaurată de multe ori de-a lungul timpului, cel mai recent fiind intre anii 1985-1987 de Primăria din Istanbul, perioadă in care au fost construite coridoare pentru a permite accesul turiștilor si au fost adusi pești ce inoata in bazin pentru fascina vizitatorii.
- Adresă: Alemdar, Yerebatan Cd. 1/3, 34410 İstanbul, Turcia
- Program: Deschis astăzi · 09:00–17:30
- Telefon: +90 212 522 1259