Orasul Izmir Turcia
Izmir (odinioara Smirna) este un oras din sud-vestul Turciei cu circa 3.000.000 locuitori. Este situat pe tarmul Marii Egee in golful cu acelasi nume.
Izmir este cel de-al treilea oras ca marime al Turciei si al doilea cel mai important port. Izmir este un oras cu alei, bulevarde si parcuri aliniate in curbe cuprinzatoare de-a lungul golfului circular. Orasul are o clima calda si multe hoteluri.
Izmir este un centru comercial si industrial aglomerat, fiind si o poarta spre Marea Egee. Orasul actual este asezat pe vatra vechii cetati grecesti Smirna. Dupa numeroase dispute intre Turcia si Grecia, Izmirul intra sub autoritate turceasca in 1922. Astazi este un oras modern cu retele stradale noi, autostrazi si un aeroport. La Izmir s-au nascut Homer si Aristotele Onassis.
Tarmurile de la Marea Egee sunt printre cele mai frumoase peisaje din Turcia – coastele magnifice, spalate de apele limpezi, abunda in plaje vaste inconjurate de cranguri de maslini, piscuri muntoase si paduri de pin. Ornata cu porturi de pescuit idilice, sate de vacanta populare si ramasite din civilizatii vechi, regiunea Izmir este un loc ideal pentru intalniri si conferinte. Din orasul Izmir puteti incepe diverse calatorii in zonele din imprejurimi.
Dezvoltarea zonei de tarm a avut o influenta deosebit de pozitiva asupra vietii de noapte in Izmir – zona de promenada Kordon este marginita de cel putin 14 locatii, inclusiv restaurante, pub-uri si cafenele in stil italian, cu terase si vedere spre parc si zona de promenada. Cafeneaua Sakiz Adasi va ofera o atmosfera si un meniu ce imbina Turcia si Grecia. Istoria orasului Izmir se intinde pana in anul 3000 i.e.n., cand a fost intemeiata o asezare troiana, la 3,5 km nord de orasul modern Izmir. La sfarsitul secolului XI i.e.n. grecii aeolieni au intemeiat colonia Smyrna – fortificatiile orasului Izmir dateaza din acelasi secol si sunt recunoscute ca fiind cele mai vechi ramasite ale unui oras intemeiat de greci.
In a doua jumatate a secolului Iv i.e.n. Alexandru cel Mare a dat ordinul intemeierii unei citadele pe varful muntelui Pagos, la 5 km sud de fostul oras. La poalele de nord-vest ale muntelui s-a dezvoltat si noul oras elen. Orasul Smyrna a inflorit in secolele III, II si chiar sub conducerea romana – incepand cu 27 i.e.n.
Dupa secole de perioade mai bune si mai rele, in 1415 Smyrna a devenit parte a imperiului otoman. In pofida a doua cutremure distructive – 1688 si 1778 – si a doua incendii majore – 1840 si 1845, in secolul XIX Smyrna si-a pastrat pozitia unuia dintre cele mai prospere orase din imperiul otoman. In timpul razboiului greco-turc, in 1919, Smyrna a fost ocupata de greci, insa apoi a fost recucerita de turcul Kemal Pasa. Nordul orasului insa, fusese incendiat. Reconstructia orasului a reprezentat o provocare majora, insa astazi orasul modern Izmir beneficiaza de bulevarde largi, spatii verzi si cladiri moderne.