Ghid turistic Angola
Situata in sud-vestul Africii, Republica Angola ocupa o suprafata de 1.246.700 km² si numara o populatie de aproape 19 milioane de locuitori, cu o densitate de 15 locuitori/km². Conform estimarilor din anul 2012, speranta de viata a locuitorilor din Angola este de doar 53,49 ani pentru barbati si 55,73 ani pentru femei. Limba oficiala a statului este portugheza, iar la nivel administrativ, tara este impartita in 18 provincii.
Angola se invecineaza la sud, cu Namibia, cu Republica Congo, in nord si cu Zambia in partea de est, iar in zona vestica, tara este marginita de Oceanul Atlantic.
Incepand cu secolul XVI, Angola intra sub controlul Regatului Portughez, fata de care isi declara independenta abia in 1975. Din acest moment, tara devine scena unor confruntari militare ce au durat mai bine de doua decenii, pana in anum 2002.
Desi este una dintre tarile cu resurse naturale foarte bogate, in special, petrol si diamante, rata saraciei in Angola este foarte ridicata, iar imaginea dezolanta intalnita si astazi in unele parti ale tarii este efectul indelungatelor conflicte militare.
Sub aspectul alcatuirii reliefului, aceasta se evidentiaza prin campia litorala atlantica, joasa si nisipoasa, cu numeroase lagune, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 150 km si prin regiuni alcatuite din posiduri inalte, asa cum sunt cele de la Lunda, Luanda sau Bié, cu altitudini de pana la 2000 m.
Dominante sunt padurile tropicale, cu esente de muninga si acaju, dar si regiunile savanelor, care adapostersc o fauna variata alcatuita din elefanti, ricoceri, lei, antilope, dar si diverse specii de pasari. Vegetatia de stepa este intalnita, in special, in zonele litorale unde se gasesc diferite specii de plante verzi si palmieri.
Cele mai interesante rezervatii nationale ale tarii, trei la numar, ocupa suprafete deosebit de intinse, dintre care Namibe se intinde pe doua milioane de hectare.
Capitala tarii se afla la Luanda, oras situat pe tarmul golfului cu acelasi nume din Oceanul Atlantic. Orasul a fost intemeiat la sfarsitul secolului XVI, pentru ca in anul 1627 sa fie transformat in centru administrativ al coloniilor portugheze. In secolele XVII – XIX devine principalul centru al traficului cu sclavi spre Brazilia.
Astazi, Luanda este, pe langa un important etalon economic al tarii, si centru cultural al Angolei, avand cateva edificii deosebite, precum Fortul São Miguel sau São Pedro da Bara. Situata in sudul capitalei, insula Mussulo este una dintre principalele destinatii turistice ale tarii, datorita peisajelor spectaculoase.
Aici activitatile de relaxare si petrecere a vacantei sunt nenumarate, iar restaurantele si cafenele contribuie si ele la bunastarea turistilor. Puteti face plaja sau pur si simplu sa admirati peisajul la umbra palmierilor. De asemenea, turistii amatori de sporturi de apa se vor simti aici in elementul lor.
Un alt oras important este Benguela, situat in partea de vest a tarii, pe tarmul oceanului, mai ales ca, numeroase insule aflate in vecinatatea provinciei Benguela, inca asteapta sa fie explorate. La 600 km sud-est de capitala, intalniti orasul Huambo, al doilea mare oras al tarii, un important punct de legatura feroviara si rutiera cu restul oraselor.
In timp ce Namibe, oras situat in regiunea sud-vestica a tarii, este puternic influentat de clima si vegetatia caracateristica desertului Namib cu care se invecineaza.
O experienta cu totul speciala ar putea fi o vizita in provinicia Bengo, situata la doar o ora distanta de capitala, unde va puteti caza in spatiile special amenajate, in mijlocul naturii, printre animale, in cabane situate in Parcul National Kissama.
Chiar daca la prima vedere, Angola nu se numara printre destinatiile turistice cele mai cautate, turistii care vor alege sa-si petreaca vacanta aici, vor descoperi, pe langa peisaje de vis, un popor cu o istorie si o cultura impresionanta, mari iubitori de muzica si dans, deosebit de rabdatori si toleranti cu turistii si, nu in ultimul rand, o multitudine de activitati relaxante.