Ghid turistic Bulgaria
Numele oficial este Republica Bulgaria si codul international este BG. Bulgaria este situata in sud – estul Europei (in Peninsula Balcanica). Se invecineaza cu Romania, Turcia, Grecia, Serbia si Muntenegru. Suprafata tarii este de 110. 971 km 2 si are o populatie de 7.518.000 de locuitori.
Capitala este Sofia cu un numar de 1.088.700 de locuitori. Forma de stat este republica parlamentara. In ceea ce priveste diviziunile administrative, Bulgaria este impartita in 28 de districte (inclusiv orasul – capitala).
Cat despre sarbatorile nationale, pe data de 3 martie se sarbatoreste aniversarea eliberarii de sub dominatia otomana – 1878) si pe 24 mai este ziua scrierii slavone, a invatamantului si culturii bulgare. Limba oficiala este bulgara. Moneda oficiala este 1 Leva = 100 Stotinki.
Clima Bulgariei este complexa. Nordul este dominat de masele de aer continental din stepele Rusiei in timp ce sudul se afla la limita de nord a climatului mediteranean. Aceasta ciocnire de sisteme poate da nastere la furtuni in orice perioada a anului si poate produce temperaturi extreme vara sau iarna.
Cu toate acestea, exista multe variatii regionale datorate topografiei si microclimatelor din vaile mai retrase. Iernile sunt destul de lungi, cu zapezi abundente in munti din decembrie pana in mai, dar clima este ceva mai temperata pe litoralul Marii Negre, unde se intalneste mai ales ploaia.
Verile sunt lungi si caniculare, cu o temperatura medie de 24 ° C, dar mai ridicata in vest in zona capitalei si mai coborata in zona litorala, unde caldura este domolita de briza marina. Poate ploua in orice perioada a anului, dar mai ales primavara si toamna.
Padurile ocupa 1/3 din suprafata, in sud intalnindu-se migdali, chiparosi, castani. Fauna include capre negre, fazani, sacali, broaste testoase. Zonele naturale ocrotite incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO sunt Parcul National Pirin si Rezervatia Naturala Srebarna.
In Bulgaria se inregistreaza anual peste 4 milioane de turisti. Veniturile din turism se afla in crestere, in principal datorita afluxului de turisti pe litoralul bulgaresc.
Principalele zone sau obiective turistice sunt litoralul Marii Negre, cu orasele – statiuni balneo-maritime Balcik (unde se afla si castelul Reginei Maria a Romaniei), Varna, Burgas, Nessebar, Albena, Zlatni, Piasaci / Nisipurile de Aur, Slacev Briag, Pomorie, Sozopol etc. (ce detin aproximativ 70 % din capacitatea de cazare turistica a Bulgariei), Sofia si imprejurimile (Manastirea Boiana, Parcul National Vitosa, Cheile Iskarului, statiunea de iarna Borovets); Manastirea Rila (secolul al X-lea), cu valoroase fresce, in prezent complex cultural, cu muzee, galerii de arta, vechile capitale ale tarii, cum ar fi Pliska (secolul al VII-lea si al IX-lea), Preslav (secolul al IX-lea si al X-lea).
Veliko Tarnovo (secolul al XII-lea si al XIV-lea), ultima cu impozanta fortareata Tsarevets, Turnul Baldwin, Biserica Inaltarii, Muzeul Arheologic; Plevna (muzeu – panorama dedicat razboiului de la 1877 – 1878, Manastirea Troianski, din Evul Mediu, reconstruita in secolul al XVII-lea), Plovdin (vestigii ale antichitatii elene si romane – intre care Marele Amfiteatru Roman, secolul al II-lea d. Hr., care gazduieste Festivalul Artelor – tezaurul de la Panaghiuriste), Vidin (Cetatea Baba Vida, secolul al XIV-lea), Valea Trandafirilor, avand drept punct central orasul Kazanlak (mormant trac din secolul al III-lea i. Hr., Muzeul Trandafirilor), Monumentul din Pasul Sipka, Bisericile Rupestre de la Ivanovo, Mormintele Trace de la Svestari, Calaretul (relief in stanca) de la Madara si multe altele.
In ceea ce priveste evenimentele culturale, muzica si dansul traditional reprezinta unele dintre cele mai importante elemente ale identitatii culturale colective ale Bulgariei. Le veti vedea intr-o forma sau alta la fiecare festival. Bulgaria are atat de multe evenimente culturale incat sectiunea de festivaluri si evenimente este neincapatoate.
Aici sunt incluse un numar de festivaluri importante adiacente, care adauga bogatie culturala pe tot parcursul anului. In februarie are loc concursul international de pian Albert Roussel, in Sofia. In aprilie are loc festivalul Omul si Pamantul. In mai sunt Saptamanile Muzicale ale Sofiei.
In iunie este Festivalul international de muzica contemporana. In iulie este festivalul muzicii tiganesti. In august este Festivalul de Folclor. In septembrie este festivalul international de teatru. Merita intotdeauna sa intrebati la receptia hotelului in care sunteti cazat sau agentia de turism de festivalurile locale ce au loc in timpul sederii dvs. Chiar si cel mai mic sat are cateva sarbatori in fiecare an si acestea reprezinta cu siguranta un mod de a vedea locuitorii Bulgariei distrandu-se.