Ghid turistic Coasta de Fildes
Denumita oficial Côte d’Ivoire, Coasta de Fildes se gaseste in Africa Ecuatoriala de vest, ocupa o suprafata teritoriala de 322.463 km² si numara o populatie de 21 milioane de locuitori (2010), cu o densitate de 62,07 locuitori/km², unde speranta de viata a locuitorilor se situeaza la 55,27 ani pentru barbati si 57,13 ani pentru femei. Limba oficiala a tarii este franceza, dar pe arii extinse se vorbesc dioula, baoule si diferite limbi de origini sudanezo-guineeze.
Francezii sunt cei care au descoperit la sfarsitul secolului XV Coasta de Fildes si tot ei sunt cei ce construiesc aici primele asezari europene, impunandu-si efectiv controlul asupra intregii regiuni, la mijlocul secolul XIX, cand au transformat Coasta de Fildes in colonie inclusa, din punct de vedere administrativ, in Africa Occidentala Franceza.
Acest statut il detine pana in anul 1960, cand Coasta de Fildes isi declara independenta fata de fostii colonisti si cunoaste o indelungata perioada de prosperitate, sub conducerea lui Félix Houphouët-Boigny, care era adeptul unei politici filofranceze. Coasta de Fildes este principalul producator mondial de cacao si dispune de o serie de resurse minerale, precum diamante, petrol si gaze, insuficient exploatate.
Dupa moartea lui Félix Houphouët-Boigny, in 1993, pe fondul scaderii preturilor pe piata internationala la unele produse (cacao), care sustineau economic tara, Coasta de Fildes intra intr-o perioada de regres, acutizata si de lovitura de stat din 1999.
Situatia economica si instabilitatea politica situeaza Coasta de Fildes intre tarile cu ce cele mai scazute niveluri de trai din lume, unde accesul la educatie este limitat, majoritatea femeilor sunt analfabete, unde sistemul de sanatate este precar, iar gradul de mortalitate este foarte ridicat, existand aproximativ 12 medici la 100.000 de locuitori.
Sub aspectul alcatuirii reliefului, Coasta de Fildes este formata din regiuni de podis si margininta de un tarm adanc si stancos in regiunile vestice, cu formatiuni nisipoase, alcatuit din dune si lagune, asa cum se intalnesc la Frescoe, Liahou, Ebrié.
Tara este strabatuta de la nord la sud de mai multe rauri – Sassandra, Bandama sau Cavally, care, de-a lungul timpului, au sapat vai adanci si au cursuri paralele spre Golful Guineii, in timp ce campia litorala este dominata de paduri tropicale cu o fauna foarte bogata, ceea ce a condus la infiintarea mai multor parcuri si rezervatii nationale.
Unul dintre cele mai frumoase parcuri este Taï National Park, care se intinde pe o suprafata de 3.300 km², si gazduieste cateva specii de mamifere pe cale de disparitie, printre care leoparzi, hipopotami pitici si cimpanzei.
O atractie turistica importanta o reprezinta lagunele situate de-a lungul Coastei Atlantice, din apropierea fostei capitale Abidjan. Abidjan este cel mai important oras al tarii, cunoscut si sub numele de „Parisul Africii de vest”, fosta capitala intre 1933 si 1983, este al doilea mare oras din Africa de vest, centrul economic al Coastei de Fildes. Cele mai renumite hoteluri si restaurante, dar si evenimentele culturale cele mai importante se desfasoara aici.
La 265 km nord-vest se afla capitala oficiala a tarii – Yamoussoukro, oras situat in partea cantral-sudica a tarii, intr-o zona pitoreasca, la punctul de intalnire al padurii tropicale cu savana, fiind stabatuta de numeroase lacuri. Aici se afla sediile presedintiei si al aparatului administrativ al tarii. O serie de constructii noi ce conserva arta si traditiile locale, sunt considerate atractiile principale ale capitalei.
Coasta de Fildes este o tara ce merita vizitata pentru peisajele pitoresti, pentru aerul exotic si, nu in ultimul rand, pentru diversitatea culturala a locuitorilor sai, nu mai putin de 65 de grupuri etnice diferite convietuiesc aici, intr-un mod cat se poate de traditional, asa incat, sa nu va mire daca veti intalni in calatoria voastra in aceasta tara, un vraci (juju) care alunga spiritele rele, prin metode numai de el stiute sau care va ofera pandantive (grisgris) aducatoare de noroc.