Ghid turistic Congo
Denumita oficial Republica Democratica Congo, aceasta se gaseste in Africa centrala, ocupand o suprafata teritoriala de 2.345.000 km² si numara o populatie de aproape 72 milioane locuitori, cu o densitare de 29.3 locuitori/km², iar speranta de viata a congolezilor se situeaza in jurul varstei de 53,95 ani pentru barbati si 56,62 ani pentru femei. Limba oficiala a statului este franceza, dar pe arii extinse se vorbesc lingala si kikongo.
Congo este a doua mare tara, ca intindere, de pe continentul african si se imparte, din punct de vedere administrativ, in 10 regiuni importante, plus capitala – Kinshasa. Numele tarii a fost insipirat de fluviul Congo.
Teritoriul de azi al statului Congo a fost locuit inca din timpuri stravechi de triburile de pigmei. Acestia au fost cuceriti de triburile bantu, care se constituie in mai multe formatiuni statale de-a lungul evului mediu. Interesul europenilor asupra acestor zone dateaza de la 1870, cand Henry Morton Stanley, face incursiuni in aceste teritorii in numele regelui Leopold II–lea al Belgiei, tranformand teritoriul statului congolez in colonie belgiana.
Stapanirea regelui Leopold asupra zonei, care tranformase statul in proprietate personala, a dus la impunerea unor abuzuri inimaginabile si rele tratamente asupra populatiei indigene, (mai mult de jumatate din populatie a murit in timpul administratiei belgiene), ceea ce a condus la formarea unei miscari de eliberare nationala, dupa primul razboi mondial.
Sub presiuni internationale, parlamentul belgian, preia colonia regelui Leopord pe care o trece sub adminsitrarea directa a guvernului belgian, iar anii ce au urmat pana la declararea independentei, a fost considerata o perioda de relativ progres social si economic.
Congo reuseste sa-si proclame independenta abia in anul 1960, sub denumirea de Republica Congo. Desi este una dintre cele mai bogate tari din lume, din punctul de vedere al resurselor naturale (diamante, cobalt), astazi, Congo ocupa unul din primele locuri in topul celor mai slab dezvoltate tari ale lumii.
Din pacate, conflictele interne interminabile au dus la destabilizarea si involutia economica a tarii. Majoritatea populatiei este concentrata in zonele sud-vestice ale tarii, si portiuni intregi de paduri tropicale, din regiunile nordice, sunt total nelocuite, motiv pentru care Congo este astazi unul dintre statele cu cel mai redus nivel de urbanizare de pe mapamond.
Situata din punct de vedere geografic pe ambele laturi ale Ecuatorului, in bazinul fluviului Congo, tara este traversata in regiunile central–nordice de campii inalte, marginite de munti cu altitudini reduse, Mayomba, 800m si formatiuni vulcanice, in regiunile estice (Muntii Lunii, 5.119 m).
In sud, tara este strabatuta de podisuri si zone de campie, dominate de Muntii Mitumba. Vegetatia forestiera ocupa trei sferturi din suprafata tarii, cu esente de kambala, acaju sau limbali.
In vestul tarii se afla capitala Kinshasa, oras situat pe malul stang al fluviului Congo. Acesta este cel mai mare centru urban al Africii tropicale, infiintat in anul 1881 de catre exploratorul H.M. Stanley. Orasul este trasformat in centru al administratiei coloniale in anul 1926, iar in anul 1960 devine capitala a Republicii Congo.
Este cel mai important centru economic al tarii si gazduieste cateva institutii de educatie importante, pe langa Muzeul National de Etnografie, se gasesc si edificii culturale precum Catedrala romano-catolica.
Marea atractie turistica a tarii o reprezinta rezervatiile naturale, insuficient promovate. Parcul National Garamba este unul ditnre putinele zone ale lumii unde mai traiesc rinocerii albi, specie aflata pe cale de disparitie, motiv pentru care parcul se afla sub protectia UNESCO.
O alta rezervatie, de dimensiuni impresionante, este Parcul National Maiko care ocupa o suprafata 10.400 km², si se gaseste in apropierea capitalei. De o frumusete aparte, cu o vegetatie spectaculoasa, parcul gazduieste diferite specii de gorile, fazani, dar si elefanti si leoparzi.
Desi beneficiaza de resurse naturale si etnografice de exceptie, turismul in Congo este intr-o faza incipienta din cauza intabilitatii politice a tarii. Si, totusi, aici sunt o multitudine de zone ce pot fi admirate, pe langa muntii si padurile tropicale, unice in lume, vulcanii activi Nyiragongo sau Ruwenzorii, alaturi cascadele Kiobo si Iofol sunt doar cateva din marile atractii turistice ale acestei tari.