Ghid turistic Ecuador
Republica Ecuador reprezinta acea tara unica in care toate culturile, popoarele si peisajele Americii Latine se imbina armonios, creand un microcosmos de arome si senzatii tocmai in centrul planetei. Intinzandu-se pe o suprafata de 283.560 km2 la ecuator, aceasta este una dintre cele mai mici tari ale Americii de Sud (ocupa locul al VIII-lea ca si marime), si se invecineaza la nord cu Columbia, la est si sud cu Peru, iar la vest cu Oceanul Pacific, fiind totodata si una dintre cele doua tari ale acestui continent, impreuna cu Chile, ce nu-si imparte granita cu Brazilia.
Geografia celor patru regiuni ce converg pe teritoriul sau este destul de diversa: zona de coasta (“La Costa”) cuprinde zonele cu altitudine joasa din patrea de vest a tarii, inclusiv litoralul Pacificului; zona montana (“La Sierra”) reprezentata de lantul Anzilor, ce traverseaza centrul tarii de la nord la sud; regiunea amazoniana (“La Amazonia”), ce cuprinde jungla amazoniana formata in partea de est a tarii, reprezentand aproape jumatate din suprafata totala a tarii, desi, mai putin de 5 % din populatia Ecuadorului este concentrata aici; si regiunea insulara, reprezentata de Insulele Galapagos situate la aproximativ 1000 km vest de coasta tarii, in Oceanul Pacific.
Un mozaic bogat de culturi antice reprezinta baza identitatii nationale a Ecuadorului din prezent. In urma efectuarii unori cercetari arheologice in aceasta zona au fost descoperite unele dintre cele mai vechi obiecte ceramica de pe continent, ce atesta prezenta oamenilor inca de acum 10.000 de ani i.H, despre foarte multe culturi crezandu-se ca au evoluat aici in perioada dintre anii 500 i.H – 500 d. H. Trei culturi se formasera inaintea cuceririi acestei regiuni de catre Imperiul Incas, in anul 1463, cand le-au impus limba lor oficiala – kichwa. Insa, in anul 1532, teritoriul a fost preluat de catre spanioli, ramanand sub dominatia acestora timp de 300 de ani. In anul 1820, Guayaquil a devenit primul oras al Ecuadorului care si-a capatat independenta fata de spanioli, pentru ca doi ani mai tarziu si restul teritoriului sa devina independent, ca urmare a „Bataliei de la Pichincha”, de langa Quito, castigata de trupele generalului Jose Antonio de Sucre. Ecuadorul a fost unit apoi, impreuna cu Venezuela si Columbia, pentru a face parte din Republica Gran Columbia, condusa de catre Simon Bolivar, doar pentru a deveni o republica in anul 1830. In perioada dintre anii 1904 – 1942, Ecuador a pierdut o serie de teritorii in urma conflictelor cu vecinii sai. De-a lungul anilor 1970, economia acestei tari a trecut de la una bazata pe agricultura la cea predominant petroliera.
Din punct de vedere administrativ, Ecuador este impartit in 24 de provinicii, fiecare avand propria sa capitala. Ceea ce se remarca la acesta tara este faptul ca detine cel mai bine conservat centru istoric din intreaga America Latina, inclus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO in perioada anilor 1970, ce apartine de capitala Quito, situata intre limitele provinciei Pichincha, din zona montana Sierra. Si centrul istoric al orasului Cuenca, cel de-al treilea oras ca si marime al Ecuadorului, a fost declarat Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1999, datorita planului de amenajare al orasului in stil colonial spaniol.
Cel mai mare oras al tarii dupa numarul de locuitori este Guayaquil, din cadrul provinciei Guyas, iar Cotopaxi, amplasat la sud de capitala, reprezinta unul dintre cele mai inalti vulcani activi din lume (5.897 m). Insa, altitudinea maxima a Ecuadorului este atinsa in varful vulcanului inactiv Chimbozaro, de 6.268 m deasupra nivelului marii, si reprezinta, totodata si cel mai indepartat punct de pe suprafata pamantului in raport cu centrul acestuia.
Posibilitatea practicarii sportului de aventura, al ecoturismului, al turismului cultural, posibilitatea de relaxare, romantismul – printre multe altele, pe care Ecuadorul le pune la dispozitia turistilor in toate cele 24 de provincii, nu se compara cu nici o alta destinatie din lume. Astfel, dansul ce taie rasuflarea, al balenelor cu cocoasa ce poate fi vazut in largul coastei provinciei Manabi, sau escaladarea celui mai inalt munte al tarii – Chimbozaro, doar pentru a medita la temperaturi de sub zero grade Celsius, demostreaza ca orice este posibil in Ecuador.
Regiuni precum cele de coasta sau insulele Galapagos pun la dispozitia turistilor o serie de activitati in apa, printre care surfing, plimbarea cu barca sau cu caiacul, rafting, pescuit si scufundari, in timp ce, regiunea montana (La Sierra) reprezinta un adevarat paradis pentru cei pasionati de alpinism si drumetii. De-a lungul celor patru regiuni, activitati precum explorarea ruinelor din perioada pre-columbiana – ruinele de la Real Alto (4.400 – 1.700 i.H.), de la Sumpa (8.800 – 4.600 i.H.), Salango, La Tolita etc., scaldatul sub cascadele cristaline ale Amazonului sau escaladarea unora dintre cei mai inalti vulcani din lume, reprezinta doar o gustare a ceea ce inseamna aventura si entuziasm.
Altarele placate cu aur ale bisericilor din Quito, promenadele pitoresti ale orasului Guayaquil, misterioasele ruine pre-hispanice, precum si cabanele ecologice din regiunea Amazonului reprezinta dovada vie ca in Ecudor numarul atractiilor turistice este nelimitat.
In regiunea montana, casele realizate in stil colonial din Quito si Cuenca, ce impresioneaza prin fatadele varuite in alb, se intersecteaza cu muzee, restaurante si piete. Ca un simbol al zonei de coasta, “Malecon 2000” (“Faleza Simon Bolivar”) din Guayaquil gazduieste o parte din istoria nationala si a Americii Latina, unde chipul lui Simon Bolivar si al lui San Martin apare imortalizat de-a lungul restaurantelor si galeriilor de arta.
In ceea ce priveste regiunea Amazonului si Insulele Galapagos, acestea reprezinta triumful naturii asupra omului, datorita sanctuarelor ca si “Parcul National Yasuni” si „Insulele Fermecate” care mentin si promoveza respectul pentru viata. Astfel, vizitatea atractiilor de care beneficiaza Ecuadorul este ca si o invitatie pentru a admira minunata coexistenta dintre om si natura.
Ecuador reprezinta destinatia perfecta in orice perioada a anului, insa regimul climatic variaza in functie de regiune, datorita diferentelor de altitudine si a apropierii de ecuator. Exista doua sezoane: unul ploios si unul secetos, cel din urma inregistrandu-se din luna iunie si pana la sfarsitul lunii septembrie. In regiunea amazoniana ploua in fiecare luna, insa in luna august si in perioada dintre lunile decembrie – martie, precipitatiile sunt, de obicei, mai reduse.
In Insulele Galapagos, fauna salbatica este prezenta pe tot parcursul anului, iar sezonul uscat ce dureaza din luna iunie – decembrie, este caracterizat prin tempetaruri scazute, uneori aparand fenomenul de ceata. In zonele joase, din partea de vest a tarii, se inregistreaza temperaturi ridicate, de peste 25 0C, in timp ce, zonele de coasta sunt afectate de curenti oceanici, iar in perioada dintre lunile ianuarie – aprilie, zilele sunt insorite, cu ploi torentiale in fiecare dupa-amiaza.