Ghid turistic Georgia
Republica Georgia este situata in Asia de sud-vest, in Muntii Caucaz, si se intinde pe o suprafata de 69.492 km². Numara o populatie de 5.431.000 de locuitori, cu o densitate de 78.2 loc./ km². Speranta de viata a georgienilor este de 69,3 ani pentru barbati si 79 de ani pentru femei. Limba oficiala a statului este limba georgiana.
Din punct de vedere administrativ, statul georgian este organizat in 10 regiuni, capitala si doua republici autonome – Abhazia, unde, alaturi de limba georgiana se vorbeste si limba abhaza, Adzaristan si o regiune autonoma (Osetia de sud).
Capitala tarii se afla la Tbilisi, oras situat in sud-estul tarii, in depresiunea omonima, pe raul Kura. Trei sferturi din teritoriul tarii este reprezentat de un relief format din dealuri si munti. Partea de nord a tarii este traversata de Muntii Caucazului Mare (cu altitudini de peste 5000 m) si Muntii Caucazul Mic formati, in principal, de platouri dominate de conuri vulcanice. La poalele muntilor se afla regiuni colinare foarte populate. Regiunea cea mai joasa este depresiunea Colhidiei, situata in partea centrala a tarii.
Capitala Tbilisi este considerat al doilea mare centru urban al Transcaucaziei, dupa capitala azera, Baku. Orasul se infatiseaza turistilor ca un adevarat centru cultural si spiritual, cu numeroase muzee si galerii de arta, parcuri, biblioteci, alaturi de edificii importante ca Opera Nationala, construita in 1888, Palatul Prezidential sau statuia Intemeietorului orasului, Vahtang Gorgasali.
Cel mai vechi oras „sculptat in stanca” din regiunea caucazina, Ulpistsikhe, conserva si astazi un complex arhitectural ce dateaza din secolele VI – IX i.Ch. Acesta este situat la 10 km est de orasul Gori, aflat la 76 km vest de Tbilisi.
La 290 km departare de capitala, se afla unul dintre cele mai importante vestigii istorice ale Georgiei, Vardzia, oras construit in secolul XII, renumit pentru cele 15 biserici vechi, in special Catedrala Sf. Maria cu fresce foarte vechi, dar si cu impresionantul Palat Regal, construit de regele Tamar. Cum mergeti spre vest, la 221 km departare de Tbilisi, se afla unul dintre cele mai frumoase orase georgiene, Kutaisi, inconjurat de paduri pe latura vestica si nord – vestica.
Mari iubitori de natura, locuitorii de aici sustin ca nuantele de rosu-galben care acopera natura, toamna, sunt cele mai frumoase din intreaga lume. In apropiere, se afla unul dintre cele mai importante lacasuri de cult, monument ce face parte din patrimonuiul universal UNESCO, Manastirea Gelati, construita in secolul XI.
O alta destinatie turistica importanta a Georgiei, Batumi, este situat pe malul Marii Negre, este un important oras- port al tarii. In partea de vest a tarii, la est de Marea Neagra, la 312 km vest de capitala Tbilisi, se gaseste orasul Poti, unul dintre cele mai vechi din Georgia, cu o istorie ce depaseste doua milenii.
Tot spre vest, la 30 km de Marea Neagra, se afla orasul istoric Zugdidi, impresionat prin edificii arhitecturale aparte, precum Palatul reginei, Palatul Nico, astazi Muzeul Dadiani, unde se pastraza Giulgiul Sf. Fecioare, dar si biserici construite in prima jumatate a secolul XIX. „Orasul indragostitilor” sau „orasul muzeu”, este denumit Sighnaghi, o zona speciala in Georgia, unde sunt pastrate si astazi constructii vechi de secole, ce ofera un aer pitoresc locului.
Pentru turistii pasionati de munte, Georgia este o destinatie potrivita, cu cu relief special. Tocmai din acest motiv, trebuie sa vizitati statiunea Gudauri, situata la 120 km departare de Tbilisi, care cuprinde 12 trasee de schi, dispuse pe 25 de km.
O calatorie in Georgia trebuie planificata cu mare atentie, datorita locurilor interesante si a multitudinii de centre istorice, unice in lume.