Ghid turistic Groenlanda
Groenlanda este un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei. De la distanta, Groenlanda este cea mai mare insula din lume. In centrul tarii, gheata poate fi de pana la 3 km grosime. Noptile polare din timpul iernii ofera un amurg minunat. Abundenta de ninsoare creeaza conditiile perfecte pentru activitati cum ar fi mersul cu sania trasa de caini si croaziere turistice. Fauna salbatica de aici nu va va dezamagi, existand oportunitati berechet pentru a vedea balene, foci si pasari.
Primele asezari europene ale Groenlandei s-au stabilit pe coasta de vest, in secolul al X-lea. Raspunzator pentru acest fapt fiind Eric Red, fiul unei personalitati norvegiene, alungat de la casa sa din Islanda pentru crima. Colonistii au acceptat o perioada suveranitatea Norvegiei. Ulterior, Danemarca a intrat in posesia acestui teritoriu in timpul fazei de expansiune coloniala de la inceputul secolului al XVIII-lea.
Groenlanda a devenit parte integranta a taramului danez in 1953. Un referendum din 1979 a aprobat autonomia interna in cadrul Regatului Danemarcei: Copenhaga pastreaza controlul de aparare, politica externa si probleme constitutionale. Groenlanda este acum un teritoriu de peste mari, in asociere cu UE, care are anumite privilegii comerciale si accesul la ajutorul UE.
Tara este gigantica. Acesta are marimea Poloniei, Germaniei, Frantei, Spaniei si Portugaliei, luate impreuna. Oamenii fac adesea greseala de a crede ca in Groenlanda vor gasi doar gheata si zapada.
Capitala Nuuk este situata in partea occidentala. Acesta este un loc ideal de plecare pentru a explora restul tarii si unul dintre cele mai bune locuri pentru a gasi mijloace de transport si cazare Sudul Groenlandei este recomandat celor care cauta activitati in aer liber; de la drumetii excelente la alpinism. In partea de sud, Igaliku este o localitate mica (cunoscuta in antichitate ca Gardar) protejata de munti si binecuvantata cu sol bun. Nanortalik ofera gradini bine intretinute si vederi pitoresti ale muntilor din jur.
Narsaq, ofera mai multe atractii, inclusiv un muzeu. Narsarsuaq fondat in 1941 este poarta de acces la Skov si Eiriks Fjords. Qaqortoq, cu casele sale multicolore cocotat pe un munte cu vedere la iceberguri, este cunoscut ca ca fiind unul dintre cele mai frumoase orase de pe insula (cu oameni foarte prietenosi).
Coasta de Est este in cea mai mare parte nelocuita. Exista doar doua asezari mai mari Tasiilaq si Ittoqqortoormiit. Zona este foarte frumoasa si se mandreste cu cel mai mare parc national din lume, la nord de Ittoqqortoormiit – parcul este foarte greu de accesat. In nord, golful Disko este o destinatie foarte atractiva. Ea are cel mai bun climat in timpul verii, dar este foarte frig in timpul iernii; locul este ideal pentru activitati in aer liber mai ales daca va plac saniile trase de caini.