Ghid turistic Insulele Marshall
Situat in Pacific, la nord-est de Australia, Arhipelagul Marshall reuneste 29 de atoli si 5 insule coraligene ce se intind pe o suprafata de aproape 2 milioane km². Cunoscute si sub denumirea de „Perla Pacificului” si marginite de plaje de o frumusete ireala, cu nisip stralucitor, unde palmierii inalti se reflecta in apele cristaline ale oceanului, insulele Marshall sunt, fara indoiala, o destinatie turistica de vis.
Insulele au fost locuite inca din anul 1000 i.Ch. de populatii polineziene, fiind vizitate de europeni abia in secolul XVI. Numele insulelor a fost dat de navigatorul englez John William Marshall, care a debarcat aici in anul 1788. In perioada interbelica insulele au fost guvernate de Japonia, iar dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, SUA au preluat administrarea insulelor. Abia in anul 1979 acestea s-au declarat independenta, sub denumirea de Republica Insulelor Marshall.
Insulelor Marshall sunt locul unde va puteti relaxa, intr-un concediu mult visat, la umbra palmierilor sau sa admirati peisaje pitoresti si atoli scaldati de apele albastre ale oceanului, numarandu-se printre cele mai frumoase locuri din intreaga lume.
Odata ajunsi aici, fiti pregatiti pentru aventura vietii voastre si vizitati Laura Village, situat in regiunea vestica a insulei, un loc cu decoruri naturale unice unde puteti servi masa la iarba verde alaturi de familie sau prieteni si nu ezitati sa vizitati plajele Arno, Jaluit sau Mili.
Pe langa peisajele spectaculoase, insulele sunt recunoscute in toata lumea pentru cultura si istoria localnicilor, unde pastrarea traditiilor, ocupa un loc important in viata de zi cu zi acestora. Desi majoritatea populatiei este formata din indigeni, nu ar trebui sa va surprinda prezenta numarul apreciabil de germani si japonezi, in timp ce limbile oficiale sunt engleza si un dialect local, denumit marshallese.
Considerat un adevarat paradis tropical, Insulele Marshall sunt scaldate de ape cu temperaturi constante de-a lungul intregului an, in timp ce Atolul Mili este ales ca destinatie de vacanta de catre turistii practicanti ai sporturilor de apa. La fel de populat este si Canalul Calalin, botezat de localnici „Aleea Rechinilor”.
Daca sunteti pasionati de istoria celui de-al doilea razboi mondial, nu ezitati sa vizitati insulele Bikini si Jaluit, unde sunt pastrate si astazi epave militare si submarine ce dateaza din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pe de alta parte, atolul Ailinglaplap este o destinatie perfecta pentru snorkeling si scuba diving, ocazie cu care puteti admira diversi pesti tropicali si corali, dar si specii rare de testoase si rechini.
Daca tot ce va doriti este sa va relaxati la soare, savurand un cocktail la umbra palmierilor, puteti alege oricare dintre insulele Marshall, dar in mod special Mili Island si Laura Beach din Majuro. Iubitorii de pasari, le pot admira la Bikar si Taongi, mai ales ca amebele insule gazduiesc rezervatii naturale impresionante, in timp ce la Bikar se afla cea mai numeroasa populatie de testoase verzi din lume.
Insula Ebeye este destinatia potrivita pentru scuba diving si pescuit, ocazie cu care puteti vedea recife de corali, pesti tropicali, rechini, testoase dar si epave ce dateaza din timpul marii conflagratii mondiale. Si daca v-ati bronzat suficient si doriti sa vizitati locuri interesante, mergeti si vizitati plantatiile de papaya sau sa faceti o excursie in padurile tropicale. Turistii vor descoperi in Insulele Marshall o viata de noapte foarte activa, cu numeroase cluburi de noapte, cafenele si restaurante cu meniuri asiatice.
Kwajalein este cel mai mare atol coraligen din lume, cu o suprafata de 280 km², in timp ce orasul omonim, principala zona urbana a insulei, ofera o gama larga de activitati menite sa va faca vacanta mai frumoasa, fie ca alegeti sesiunile de scuba diving sau snorkeling, golf sau windsurfing, fie ca optati sa va delectati cu bucataria locala, colindand restaurantele din centrul orasului.
Cea mai mare si, totodata, cea mai populata dintre insule este Majuro care indeplineste si rolul de capitala a Insulelor Marshall, numarandu-se printre primele destinatii turistice ale tarii, cu o istorie interesanta si numeroase edificii culturale. Alele Museum este cel mai interesant muzeu din tara, unde aveti ocazia sa admirati expozitii de arta, cultura si etnografie locala si replici ale ambarcatiunilor tip canoe, denumite local „proa”. De altfel, in fiecare an are loc aici un concurs de construire a ambarcatiunilor indigene proa, care se bucura de un mare succes atat in randul localnicilor, cat si printre turisti.
Nu mai putin interesanta sa va dovedi insula Jaluit, „Frumos”- in dialect local, fosta capitala a insulelor, astazi frecventata in mod special de turistii mari amatori de scuba diving, deosebindu-se de restul insulelor prin diversitatea de specii de animale marine.
Daca timpul va permite, nu ratati o vizita in atolii Maloelap si Mili care, pe langa numeroase plaje superbe, abunda in spectacole de muzica si dans traditional. La fel de spectaculos este si atolul Arno, aflat in apropiere de Majuro, cu o istorie cel putin interesanta, avand in vedere ca aici se spune ca a functionat o „scoala a dragostei”, in timp ce localitatea Longar, cea mai impunatoare zona din insula, este ideala pentru petrecerea unor zile de vacanta de neuitat.
Si daca tot mai cautati argumente pentru a alege Insulele Marshall ca destinatie de vacanta, dincolo de infinitele plaje, o frumusete desavarsita o reprezinta vegetatia, alcatuita din plante tropicale care mai de care mai incantatoare, majoritatea atolilor fiind acoperiti cu copaci de pandanus si intinse plantarii de papaya si cocotieri.