Ghid turistic Insulele Pitcairn
O data ce v-ati decis sa va petreceti vacanta in Insulele Pitcairn, pregatiti-va pentru aventura vietii voastre pe unul dintre cele mai indepartate locuri de pe pamant, in sudul Pacificului, la jumatatea distantei dintre Noua Zeelanda si America.
Un teritoriu locuit de populatii cu origini anglo-tahitiene, urmasi ai fostilor rasculati de pe nava Bounty (1790), cu o istorie mai mult sau mai putin romantata, in mod sigur o sa va atraga atentia inca din primul moment.
Nu se stie cu exactitate cine au fost primii locuitori ai acestor insule de structura vulcanica, dar relicve ale unor zeitati si sculpturi in piatra ce reprezinta animale si figuri umane apartin, conform arheologilor, civilizatiei polineziene. Se pare ca izolarea geografica a scos insulele din aria de interes a marilor puteri coloniale, acest teritoriu reprezentand de-a lungul timpului, mai degraba, un refugiu pentru marinari si pescari.
Desi fusese descoperite inca din anul 1606 de catre navigatorul portughez Fernandes de Queiros, abia doua secole si jumatate mai tarziu sunt vizitate de un echipaj de marinari englezi, care au botezat insulele cu numele unuia dintre membrii echipajului, Robert Pitcairn, primul care a zarit fasia de pamant si fiul unui celebru ofiter de marina, John Pitcairn. Insulele raman nelocuite pana in 1790, cand aici se refugiaza un grup de rasculati de pe Corabia Bounty, aflati sub conducera capitanului Fletcher Christian.
Istoria insulelor Pitcairn este legata de evenimentul cunoscut sub numele Revolta de pe Bounty, sub conducerea capitanului Fletcher Christian, episod ecranizat in numeroase randuri si subiect al mai multor romane. Abia in anul 1838, Insulele Pitcairn devin colonie britanica si in decurs de doua decenii numarul locuitorilor a atins cifra de 200 de oameni, dar, in timp, multi dintre ei au emigrat spre Noua Zeelanda si Insulele Norfolk.
Astazi, cele patru insule, denumite Pitcairn, Henderson, Ducie si Oeno, au statut de teritorii de peste mari ale Marii Britanii si ocupa o suprafata teritoriala de 46 km², in conditiile in care sunt locuite de doar 48 de persoane. Actvitatea legislativa si cea excecutiva sunt exercitate de un Guvernator si un Consiliu al Insulelor, alcatuit din 10 membri, aflati sub conducerea unui magistrat, ales cu un mandat de 3 ani. Principala sursa de venit a localnicilor o reprezinta activitatile agricole si pescuitul, pentru ca in ultimii ani sa fie descoperite de turistii aflati in cautarea unor destinatii de vacanta inedite. Mai nou, o sursa de venit nesperata pentru locuitori o reprezinta comertul filatelic, mai ales ca seriile stampilate sunt o adevarata comoara pentru colectionari. O activitate care s-a extins vizibil in ultimul deceniu este apicultura, mierea Pitcairn fiind apreciata in mod special de Casa Regala britanica..
Henderson, cea mai mare dintre insule (37 km²) este nelocuita, dar atrage atentia prin numeroasele specii de pasari rare, in timp ce Ducie Island este populata, in special, de pasari exotice. Insula Oeno este singura care dispune de plaja, fiind folosita de localnici ca loc de agrement, mai ales ca poate fi considerata, fara exagerare, un adevarat paradis, fiind inzestrata cu o vegetatie bogata, palmieri si lagune spectaculoase.
Insula Pitcairn gazduieste principala zona urbana a insulelor, capitala Adamstown, numita astfel in amintirea singurului supravietuitor din echipajul ce l-a invins pe locotenentul William Bligh, comandantul navei Bounty. Principala atractie turistica de pe insula o reprezinta Muzeul Pitcairn, ce adaposteste numeroase obiecte ce au apartinut echipajului de marinari de pe Bounty, dar si expozitii interesante de filatelie. De alfel, ramasite ale corabiei Bounty, arsa in anul 1790, pot fi astazi vazute in golful omonim, in timp ce tunul si ancora ce au apartinut corabiei pot fi admirate in Piata Centrala din oras. Odata ajunsi aici, nu ezitati sa faceti o vizita la mormantul lui John Adams, aflat la doar cateva sute de metri departare.
O vacanta in Insule Pitcairn este o experienta unica, un vis pe care putini si-l indeplinesc, avand ocazia sa va numarati printre cei ce au avut sansa sa cunoasca un adevarat colt de rai cu vegetatia spectaculoasa si ape cristaline, dar si o cultura si o istorie demna de un subiect de roman.