Ghid turistic Irak
Irak este o tara aflata in Orientul Mijlociu, asezata la capatul nordic al Golfului Persic. In sud-est tara este marginita de o portiune de 58 de kilometri de tarm. Irak este inconjurata de Iran in est, Kuweit in sud, Arabia Saudita in sud-vest, Iordania la vest, Siria la nord-vest si Turcia la nord. Aceste granite moderne ale Irak-ului au fost stabilite in 1920 de catre Liga Natiunilor
Capitala Baghdad se afla in partea central-estica a tarii. Doua fluvii importante, Tigru si Eufrat, curg prin centrul tarii, de la nord la sud. Acestea asigura Irakului terenuri potrivite pentru agricultura, in contrast cu peisajul desertic si de stepa care predomina in Asia de Vest.
Irak este locul unde au luat nastere mai multe civilizatii ale lumii, precum Babilonienii si Asirienii. Regiunea dintre Tigru si Eufrat era numita un leagan al civilizatiei, locul unde au luat nastere scrisul, legile si roata.
Desi era parte a Imperiului Otoman din 1534, Tratatul de la Sevres a adus zona sub stapanire Britanica in anul 1918, urmand ca Irak sa-si dobandeasca independenta in 1932.
In anul 1958 monarhia a fost inlaturata, in locul ei venind la putere un grup de oameni care au luat decizii politice radicale, precum infiintarea Partidului Comunist. In perioada ce a urmat, Uniunea Sovietica a devenit principalul furnizor comercial si de armament al Irak.
Au urmat alte perioade de tensiune in Irak, iar apogeul a fost atins in anul 1979, cand Saddam Hussein a preluat puterea. Nici urmatorii ani nu au fost mai linistiti, fiind marcati de razboiul cu Iran, care a cauzat pierderi de vieti si colapsul economiei. Invazia Kuweitului, din 1990, si Razboiul din Golf au cauzat si mai multe victime.
Aceste conflicte au fost urmate de un razboi civil intern si de o multitudine de sanctiuni venite de pe plan international. Irak a fost invadat in 2003 de o coalitie militara formata, in principal, din soldati americani si englezi. Astfel, Saddam Hussein a fost inlaturat de la putere. In anul 2012 toate trupele straine s-au retras din Irak.
Un recensamant efectuat in anul 2009 releva faptul ca Irak are o populatie de aproximativ 31 de milioane de locuitori, majoritatea arabi. Religia predominanta este islamismul, fiind urmata de crestinism, cu un procent de doar 3%. Limbile oficiale vorbite in Irak sunt araba si kurdi. Sarbatorile oficiale din Irak sunt Ziua Republicii, pe 14 iulie, si Ziua Nationala, pe 3 octombrie.
Cele mai mari orase din Irak sunt Baghdad, cu o populatie de 9 milioane si jumatate de locuitori, urmat de Mosul si Basra, fiecare cu o populatie de peste 2 milioane si jumatate de locuitori.
Cele mai importante institutii culturale din capitala tarii sunt Orchestra Simfonica Nationala, care si-a incetat activitatea in timpul ocupatiei, reluand-o in 2012, dar si Teatrul National, care a fost puternic afectat in timpul conflictelor din 2003, dar pentru care se fac eforturi in scopul restaurarii.
Dintre institutiile culturale educationale amintim Academia de Muzica, Institutul de Arte Frumoase si Scoala de Muzica si Balet din Baghdad. Dintre muzee, amintim Muzeul National din Irak, care gazduieste cel mai mare numar de artefacte si relicve din vremea civilizatiilor antice care au ocupat in trecut acele teritorii. Din pacate, cateva piese au fost furate in timpul ocupatiei.