Ghid turistic Irlanda
Irlanda este un stat suveran din Europa. Este o republica parlamentara si ocupa aproximativ 5/6 din insula Irlanda. Statul modern irlandez si-a castigat independenta fata de Marea Britanie in 1922. Astazi, Irlanda se numara printre cele mai bogate tari din lume in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor, insa aceasta a fost candva una dintre cele mai sarace din Europa de Vest. In 2011, Irlanda a fost clasata pe locul 7 in randul tarilor cele mai dezvoltate din lume. Capitala Dublin este deseori listata alaturi de alte metropole ale lumii, din punct de vedere al calitatii vietii.
Irlanda este membra a Uniunii Europene si este un membru fondator al Consiliului Europei si OCDE. Acesta urmareste o politica de neutralitate, prin non-aliniere si, prin urmare, nu este membru NATO. A devenit stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite in decembrie 1955, dupa ce, in prealabil, aderarea i-a fost refuzata datorita pozitiei neutre in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, cand nu a sustinut cauza Aliatilor. La momentul respectiv, aderarea la ONU a implicat un angajament de a utiliza forta pentru a descuraja agresiunea unui stat impotriva altuia, in cazul in care ONU considera necesar.
Irlanda se intinde pe o suprafata de aproximativ 70.273 km pe insula Irlanda. Insula este delimitata la nord si vest de Oceanul Atlantic si la nord-est de Canalul de Nord. La est, Marea Irlandei se conecteaza la Oceanul Atlantic prin intermediul Canalului St George. In vest, peisajul Irlandei este in cea mai mare parte format din stanci, dealuri si munti. Zona centrala de campie este acoperita cu depozite glaciare de argila si nisip, si mai multe lacuri. Cel mai inalt punct este Carrauntoohil (1038 m). Raul Shannon, ce traverseaza zona centrala de campie, este cel mai lung din Irlanda, cu 386 km in lungime. Coasta de vest include numeroase insule, peninsule si golfuri.
Economia irlandeza s-a transformat incepand cu anii 1980, din predominant agricola intr-o economie moderna a cunoasterii axata pe industriile de inalta tehnologie si servicii. Irlanda a adoptat moneda euro in 2002, impreuna cu 11 alte state membre ale UE. Tara se bazeaza foarte mult pe investitii straine directe si a atras mai multe corporatii multinationale, datorita unei forte de munca educate si un nivel scazut de impozitare. Incepand cu 1990, tara a cunoscut o crestere economica fara precedent, alimentata de o crestere dramatica a cheltuielilor de consum, constructii si investitii. Ritmul economic de crestere a incetinit in cursul anului 2007 si a condus la explozia bulei imobiliare.
Irlanda este o tara mica, cu un peisaj rural pitoresc. Regiunea Burren este un loc extraordinar, cu izvoare subterane, caverne si prapastii. Cele mai notabile pesteri sunt cunoscute a fi Pesterile Aliwee. Zonele din jurul Killarney sunt foarte bune pentru drumetii si ciclism, asa cum este Parcul National Killarney. O vizita la ruinele monahale de pe peninsula Dingle este, de asemenea, recomandata.
Putem imparti Irlanda in sapte zone turistice majore. Partea de nord-vest, compusa din comitatele Cavan, Donegal, Leitrim, Monoghan si Sligo, este, probabil, cea mai romantica regiune a tarii. Este o oglinda a trecutului, cu sate adormite, munti semeti si coline linistite. Faimosul nuvelist britanic Trollope a fost postas in localitatea Leitrim. Faima sa s-a extins dincolo de cartile publicate, fiind inventatorul cutiei postale. Cea de-a doua zona importanta este Coasta de Est si Midlands. Alcatuita din opt comitate, se intinde de la plajele fermecatoare din partea de est pana la albia raului Shannon din Midlands. Este impanzita de castele si catedrale superbe, iar in Wicklow puteti admira una din cele mai frumoase gradini ale Europei.
Regiunea vestica reprezinta extremitatea apuseana a continentului European si cuprinde trei comitate: Galway, Mayo si Roscommon. Ne aflam pe un teren extrem de accidentat si spectaculos, impodobit de monumente antice, pagane si edificii religioase notabile. Croagh Patrick, muntele de peste 2.500 de metri din vestul linistit al Irlandei, se remarca prin faima sa spirituala, datorata Sfantului Patrick. Regiunea Shannon, compusa din comitatele Limerick, North Tipperary si South Offaly, ofera calmul pastoral al vaii celui mai important curs de apa irlandez.
Sud-vestul tarii este, poate, regiunea cea mai pitoreasca, derulata in preajma castelului Blarney, a muntelui cel mai inalt din Irlanda, Carrauntoohill si a Ring Kelly. Comitatele Cork si Kerry, aflate in aceasta regiune, gazduiesc si cateva puncte de interes istoric major, asa cum sunt Cobn Harbor sau Blennerville. Cobn este localitatea in care Titanicul a facut ultimul stop inainte de tragicul accident. Ambele localitati au fost puncte de referinta in calatoriile transatlantice. Sud-estul, in schimb, compus din comitatele Carlow, Kilkenny, South Tipperary, Waterford si Wexford, cuprinde unele din cele mai vechi orase al Irlandei. Waterford este faimos pentru cristalul produs aici, in cel mai „batran” oras al tarii.
Irlanda de Nord cuprinde comitatele Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Londonderry si Tyrone si este gazda Giant Causeway si a muntilor Mourne. In Downpatrick se poate vizita mormantul protectorului irlandez, Patrick. Londonderry a ramas printre putinele orase ale Europei, inconjurate, la fel ca in vechime, de zidurile de protectie originale. Belfastul este locul in care s-a „nascut” Titanicul si capitala Irlandei de Nord.
Insulele irlandeze nu sunt mai prejos decat partea de uscat, la fel de diferite precum sunt de numeroase. Tarmurile crestate, plajele si istoria antica ascund cele mai vechi traditii ale Irlandei.
Desi o insula mica, Irlanda nu se poate vizita in 2-3 zile. Aveti nevoie de un sejur in Irlanda ceva mai lung, pentru a-i explora toate secretele si aprofunda cultura, istoria si mostenirea spirituala. Capitala se poate trece in revista mai repede, modalitatea cea mai frecventa de a o vizita fiind pachetele de weekend la Dublin.