Ghid turistic Mozambic
Situata pe coasta sud-estica a Africii si marginita in est de Oceanul Indian, in nord de Tanzania si in vestul Zimbabwe, Republica Mozambic ocupa o suprafata de 801.590 km² si numara aproximativ 23 de milioane de locuitori, cu o densitate de 28.7 locuitori/km². Tara dispune de un intins litoral de-a lungul coastei oceanului si este traversata de doua rauri importante, respectiv Limpopo si Zambezi, in timp ce partea de nord a tarii este scaldata de-a lungul a cativa kilometri de Lacul Malawi, iar formatiunile muntoase cele mai importante se gasesc in zona nord-vetica a tarii.
Exploratorii portughezi au fost cei care au descoperit Coasta Mozambicului, in secolul XV si au transformat teritoriul in colonie, statul pe care l-a avut in anul 1975, cand tara a reusit sa-si declare independenta fata de colonistii lusitani. Din pacate, evenimentele ce au precedat acest moment si politica de inspiratie marxista dusa de autoritatile care au preluat puterea, au condus la declansarea unor conflicte militare civile care au durat pana in 1992, conditii in care aproape 2 milioane de locuitori s-au refugiat in tarile vecine.
Odata cu instalarea unui guvern democratic, tara a intrat intr-o perioada de reconstructie economica, ajutata fiind si de resursele naturale importante. Cu o economie bazata cu precadere pe activitati agricole, dar si pe extractia de petrol si aluminiu, Mozambic se numara printre tarile africane care au inregistrat o impresionanta ascensiune, cu toate ca speranta de viata a locuitorilor ramane inca foarte redusa, situandu-se in jurul varstei de 51,26 ani pentru barbati si 52,8, pentru femei. Astazi, tara este o republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine unui Parlament unicameral, iar puterea executiva este exercitata de presedinte, ajutat de un consiliu de ministri. Sub aspect administrativ, statul se imparte in 11 provincii, fiecare condusa de cate un guvernator numit de presedinte, unde limba oficiala este portugheza.
Cel mai important oras al tarii este Maputo, situat pe in golful Delagoa si ridicat in secolul XIX, pe ruinele unei foste asezari a colonistilor lusitani ce data din secolul XVI, si-a capatat statutul de capitala incepand cu anul 1975. Astazi este centrul politic, economic si cultural al Mozambicului.
Chiar daca turistii au tendinta de a se avanta spre statiunile turistice de pe plaja, nu ar trebui sa neglijeze micile asezari de pe aflate dincolo de peninsula. In acest sens, la Inhambane, aveti ocazia sa admirati cea mai interesanta colectie de dhow, un fel de ambarcatiuni locale traditionale, cu care puteti traversa golfurile din imprejurimi.
Turismul ramane sectorul cu cele mai reprezentative investitii la nivel national, ajutat fiind si de peisajele si relieful ideal pentru petrecerea unei vancante de vis. Tara beneficiaza de o clima tropicala cu precipitatii reduse si fauna variata, ceea ce a dus la aparitia a trei parcuri nationale si mai multe rezervatii nationale. Sudul tarii este traversat de plaje superbe acoperite de vegetatie redusa.
Alaturi de elefanti, lei, hipopotami si antilope, in Mozambic aveti ocazia sa fotografiati diverse specii de pasari. In acest sens, Parcul National Gorongosa, unul dintre cele mai mari de pe continent, este o un exemplu de conservare a habitatului animalelor salbatice, fiind una dintre principalele atractii turistice ale tarii. La fel de interesante sunt si rezervatiile situate la Maputu, ce gazduieste, in special, turme de elefanti, in timp ce pasionatii de ornitologie vor avea prilejul sa filmeze cele mai interesante specii in rezervatia nationala de la Bazaruto.
Plajele situate pe coasta oceanului sunt ideale pentru petrecerea unui concediu de neuitat, iar apele cristaline sunt un adevarat paradis pentru pasionatii sporturilor nautice dar si pentru cei interesati de viata animalelor marine. De altfel, favoritele turistilor sunt plajele Chocas, Vilanculu, Tofo, Pemba sau Beline. Mozambic este o tara inzestrata cu o vegetatie diversa, paduri bogate in regiunile centrale si nordice, o vegetatie specifica savanei in sud si paduri de mangrove in zona de coasta.
Edificiile culturale care se gasesc pe insula pastreaza astazi elemente de influenta araba si europeana, dovada a trecerii diverselor grupuri etnice prin aceste locuri, in timp ce prima biserica crestina din emisfera sudica, Capela Nossa Senhora de Baluarte, ridicata de colonistii portughezi, se numara printre putinele care au supravietuit timpului. Alaturi de toate acestea, conservarea traditiilor localnicilor, ce difera de la o provincie la alta, si care alcatuiesc un adevarat caleidoscop cultural la nivel national, reprezinta un domeniu de continuu interes pentru turisitii care aleg sa-si petreaca concediul in Mozambic.