Ghid turistic Myanmar
Cunoscuta sub denumirea oficiala de Uniunea Myanmar, Birmania este cea mai mare tara din Asia de sud-est (Peninsula Indochina), ocupand o suprafata teritoriala de 676.577 km² si numara o populatie de 60.280.000 locuitori, cu o densitate de 73.9 loc/km², in conditiile in care speranta de viata a locuitorilor de aici este de 62,91 ani pentru barbati si 67,71 pentru femei.
Limba oficiala a statului Myanmar este birmaneza. Populatia majoritara a tarii este reprezentata de birmanezi dar, alaturi de acestia, convietuiesc multe alte grupuri etnice, fiecare cu trasaturi culturale si lingvistice distincte. Locuitorii de astazi ai statului sunt urmasii fostilor etnici chinezi si indieni, care au migrat in timpul colonistilor, spre regiunile Yangon si Mandalay.
Astfel, cultura poporului birmanez este rezultatul simbiozei culturale si spirituale a doua mari civilizatii, indiene si chineze. Aceste interferente se pot observa, in special, in arhitectura religioasa, respectiv, stupe, temple si pagode.
Sub aspect administrativ, tara se imparte in 7 state si 7 regiuni care se devid, la randul lor, in 67 de districte. Regat independent, pana in a doua decada a sec. XIX, cand este invadat de colonistii englezi, Birmania este eliberata, cu ajutorul Japoniei, in al Doilea Razboi Mondial.
Timp de 14 ani, pana in 1962, tara se afla sub conducerea unui guvern democratic, condus de U-Nu, care este inlaturat, in urma unei lovituri de stat. Din acest moment, Birmania intra sub guvernarea unei junte militare conduse de gen. Ne-Win. Si astazi politica si guvernarea statului sunt tributare juntei militare.
Situat la interferenta civilizatiei indiene si chineze, Myanmar este o destinatie turistica interesanta, cu deschidere spre Oceanul Indian si ofera unele dintre cele mai diverse peisaje, de la insulele Marii Andaman, in sud, si lantul Muntilor Himalaya, la est. Din 2005, capitala tarii se gaseste la Naypyidaw.
Cea mai importanta atractie turistica de aici o reprezinta Parcul de Ierburi Naturale, alaturi de reprezentarile statuare uriase ale celor mai importanti trei regi din istoria tarii, respectiv, Anawrahta, Bayinnaung si Alaungpaya U-Aung Zeya.
Cel mai mare si mai important oras din Myanmar, fosta capitala, ramane Yangon (Rangoon), totodata, principalul centru economic al tarii, un exemplu ideal de arhitectura coloniala britanica de sec. XIX, considerat de turisti unul dintre cele mai exotice orase din Asia de sud–est. In Yangon se afla si cea mai remarcabila constructie religioasa a tarii, Shwendagon Pagoda (Paya), situata pe Dealul Singatura.
Alte monumente importante sunt catedralele Sf. Maria si Sf. Trinitate, alaturi de Sinagoga Musmeah Yeshua, parcuri si muzee mai pot fi vaizitate in acest oras.
In sudul tarii, la granita cu Thailanda, se afla orasul Kawthoung, care se numara printre preferatele turistilor veniti in Birmania. Este singurul loc din tara unde sunt autorizate jocurile de noroc. Nu departe de oras, se gasesc cateva insule interesante precum, Kayab Kwa, Myauk-Si si Salone, ce alcatuiesc arhipelagul Mergui, un loc ideal pentru turistii pasionati de scufundari.
Manday, al doilea ca marime dupa Yangon, si el fosta capitala a tarii, este centrul religios al Birmaniei. Aici se gaseste Palatul Regal, resedinta a marilor milionari ai tarii dar si a calugarilor budisti, si impresioneaza turistii, in mod special, prin diversitatea culturala.
Considerat unul dintre cele mai frumoase orase din tara, Pyin U Lwin se afla in districtul Mandalay si atrage atentia prin numeroasele cladiri care inca mai pastreaza influente ale colonistilor englezi. Bagan (Pagan), unul dintre cele mai vechi orase ale tarii, se afla in regiunea Mandalay, fosta capitala a Regatului Pagan, este recunoscut pentru cele 10.000 de temple buddiste, pagode si temple, dintre care, astazi, au supravietuit doar un sfert.