Ghid turistic Saint Kitts i Nevis
St. Kitts si Nevis sunt doua insule ce formeaza un stat federal in Caraibe, un adevarat paradis tropical. O vegetatie bogata si o atmosfera vibranta ce debordeaza de lux si confort, unde soarele straluceste in aproape fiecare zi a anului, le situeaza in topul destinatiilor amatorilor de vacante tropicale. In centrul insulei St. Kitt se ridica Muntele Liamuiga, cu o panorama spectaculoasa ce va cucereste inca din primul moment, in timp ce Insula Nevis abunda in paduri tropicale, gazda a unei faune diverse, printre cele mai interesante vietuitoare, numarandu-se specii rare de maimute, dar si manguste si reptile.
Cunsocuta si sub denumirea oficiala de Federatia St. Christopher si Nevis, insulele situate in Antilele Mari, intre Marea Caraibilor si Oceanul Atlantic, formeaza un stat federal in Indiile de Vest, avand statutul de cel mai mic stat suveran de pe continentul american, cu o suprafata de doar 261 km², locuiti de aproximativ 50.000 de oameni. Primii europeni care au descoperit insulele a fost echipajul aflat sub conducerea lui Cristofor Columb, in anul 1493.
Conform cercetarilor arheologilor, insulele au fost locuite timp de mai multe secole de populatii apartinand triburilor de ameindieni, Kalingo, care, contrar altor triburi indigene, au permis colinistilor sa se instaleze pe pamanturile lor. Abia in anul 1626, neintelegerile au devenit evidente, ceea ce a dus practic la masacrarea triburilor Kalingo, iar trei ani mai tarziu, spaniolii, in incercarea de a prelua conducerea insulelor, distrug asezarile anglo-franceze de aici. Profitand de declinul puterii spaniole, englezii isi stabilesc centrul administrativ la St. Kitts, ceea ce a dus la dispute interminabile cu francezii, pe durata intregului secol XVII, care s-au finalizat cu victoria englezilor, in anul 1713.
Insulele St. Kitts si Nevis au devenit stat asociat al Regatului Britanic in anul 1967, si stat suveran in anul 1983, si continua sa recunoasca autoritatea reginei Angliei ca sef al statului, fiind conduse la nivel local de un guvernator general, ajutat de primul ministru si cabinetul sau. Separate de un canal navigabil, lung de 3 km, cele doua insule sunt conduse sub aspect legislativ de Adunarea Nationala, alcatuita din 14 membri, alesi pe un mandat de cinci ani. La nivel adminitrativ, acestea sunt divizate in 14 parohii, conduse de cate un consiliu local, iar limba oficiala este engleza.
Principalul oras din insula este capitala Basseterre, oras situat pe coasta sudica a insulei St. Kitts, intre parohiile St. George Basseterre si sudul parohiei St. Peter. Considerata una dintre cele mai vechi asezari urbane din Caraibe, Basseterre a fost construit in anul 1627 si a servit ca centru administrativ al coloniilor franceze din St. Christopher. Incepand cu anul 1639 cunoaste o perioada de inflorire, datorita portului care a servit ca principala poarta de acces in regiunea de est a Caraibelor. Orasul are o istorie anevoioasa, fiind distrus de confruntarile militare dintre englezi si francezi si afectat in numeroase randuri de uragane, inundatii si curtremure. In ciuda acestora, capitala etaleaza astazi cladiri deosebit de frumoase, restaurate, cu numeroase terase si magazine.
Atat in Basseterre cat si Charlestown, capitalele celor doua insule, sunt considerate de multi dintre turisti unele dintre cele mai captivante si pitoresti din regiunea Caraibelor, in special datorita cladirilor ce pastreaza inca arhitectura fostilor colonisti. Legislatia locala nu permite ridicarea unur constructii peste inaltimea unui palmier, ceea ce ofera originalitate si frumusete acestor locuri.
Nu mai putin atragatoare sunt multimea de plante tripicale ce dau o culoare cu totul speciala insulei St. Kitts, o destinatie potrivita atat pentru iubitorii soarelui, dar si a turistilor pasionati se plimbari in natura, localnicii fiind adevarati promotori ai ecoturismului. St. Kitts este inconjurata de ape cristaline, marginite bariere de corali, unde practicantii de snorkeling pot admira cei mai colorati pesti tropicali.
Posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt nelimitate si nu aveti cum sa va plictisiti, avand in vedere frumusetea padurilor tropicale, in timp ce practicantii de scuba diving si snorkeling se vor simti cu adevarat rasfatati in acest colt de lume. In acelasi timp, turistii care doresc sa cunoasca putin din istoria locului, pot vizita o gama larga de puncte de atractie, vechi fortarete, plantatii de zahar, dar si muzee si galerii de arta. Din itinerariul vostru de vacanta nu poate lipsi o vizita la Fortul Brimstone, un adevarat muzeu in aer liber, astazi protejat de UNESCO pentru valoarea sa culturala si istorica inestimabila. Pe de alta parte, Valea Gigantilor este un loc pe care nu il puteti rata, mai ales daca sunteti pasionati de escaladari montane, in timp ce Sofa Rock, astazi un vulcan stins, ofera turistilor un peisaj cu adevart spectaculos.
Plajele de pe Coasta Atlanticului sunt destinatii ideale pentru a va testa abilitatile la windsurfing, scuba diving si snorkeling, avand in vedere ca numeroase resorturi turistice ofera si cursuri pentru incepatori, asa cum sunt St. Kitts Marriot Resort sau Sugar Bay Club, situate in apropierea plajei, in timp ce plaja Cockleshell, acoperita cu cel mai fin nisip pe care vi-l puteti imagina, ofera o panorama superba asupra insulei Nevis. Plajele sunt preferate si de cei aflati in cautare de mai multa intimitate, numarandu-se printe cele mai populare destinatii pentru cuplurile aflate in luna de miere. In acest sens, Atlantic Beach este recunoscuta pentru aerul romantic si confortul maxim pe care il ofera vizitatorilor.
Insule de origine vulcanica, cu zonele centrale acoperite de bogate paduri tropicale si regiuni deluroase, multe inca nelocuite, dau senzatia unui teritoriu inca neexplorat, in conditiile in care majoritatea populatiei este concentrata in apropierea zonelor urbane din regiunile de coasta.