Ghid turistic Saint Pierre si Miquelon
Sub numele de Saint Pierre si Miquelon este cunoscut arhipelagul format din opt insule situate in nordul Oceanului Atlantic si care masoara impreuna 242 km², dintre care trei sunt mai reprezentative, respectiv, Saint Pierre (21 km²), care gazduieste si principala zona urbana a insulelor, Miquelon (110 km²) si Langande, care ocupa o suprafata de 91 km². Insulele numara aproximativ 7000 de locuitori, unde limba oficiala este franceza, in conditiile in care arhipelagul are statut de teritoriul de peste mari al Frantei, aflat in vecinatatea Canadei, la sud de Newfoundland si Labrador.
Recunoscute ca destinatie de vacanta ideala pentru turistii care doresc sa exploreze un teritoriu incarcat de un farmec si o istorie aparte, insulele au fost decoperite in anul 1520, de catre navigatorul portughez Jose Faguendez. In anul 1536 sunt vizitate de francezul Jacques Cartier si sunt luate in stapanire de Franta abia in anul 1816. Incepand cu anul 1985, insulele au capatat statut de colectivitate teritoriala in cadrul statului francez. Pe plan local, activitatea legislativa este coordonata de Adunarea Nationala si Senatul Frantei, in timp ce puterea executiva este exercitata de un prefect, ajutat de Consiliul general, ales cu un mandat de 6 ani.
Sectorul turistic este unul dintre principalele ramuri ale economiei, in conditiile in care Saint Pierre si Miquelon se numara printre destinatiile de vacanta cele mai interesante, beneficiind de o clima cu temperaturi medii de 16°C si o vegetatie bogata.
Piata Place de Gaulle, situata in apropiere de Posta Mare si terminalul pentru feribot, este una dintre zonele emblema ale insulei, in timp ce farul Point Aux Canons este un loc ce nu poate lipsi din itinerariul vostru de vacanta, alaturi de Monumentul ridicat in memoria marinarilor ce au pierit in calatoriile pe mare.
Pe de alta parte, Catedrala St. Pierre, ce dateaza din 1906, aflata in imediata apropiere a monumentului marinarilor este una dintre cele mai impresionante constructii din oras, decorata cu vitralii dintre cele mai frumoase.
Si pentru a nu uita ca va aflati pe teritoriu francez, nu puteti sa nu intrati in brutariile cu specialitati dintre cele mai diverse, ale caror arome imbietoare va vor cuceri definitiv, asa cum se va intampla si cu magazinele specializate in comertul cu diverse sortimente de ciocolata si fructe confiate. De asemenea, sortimentele de branzeturi dintre cele mai fine va amintesc de sofisticata bucatarie franceza. Si daca tot am amintit de locuri interesante, trebuie sa vizitati Muzeul National, cu colectii si expozitii interesante prinvind istoria locala, alaturi de exponate unice de ambarcatiuni navale mai vechi sau mai noi.
Chiar daca ocupa o suprafata mai intinsa, compartativ cu insula St. Pierre, Miquelon este, mai degraba, un sat mai mare, cu o populatie de aproximativ 700 de locuitori, majoritatea descendenti ai acadienilor adusi din Canada, de catre colonistii englezi, in secolul XVIII.
Frumusetea insulei este data de peisajele naturale superbe, in care se gasesc numeroase case vacanta, iar atmosfera primitoare si caldura localnicilor, dau acel aer pitoresc pe care nu il veti descoperi in alta parte. Si aici este deschisa publicului vizitator o biserica contruita din lemn si farul Phare du Cap Blanc, ridicat pe o stanca de granit si care reprezinta o constanta atractie in randul turistilor.
Mica insula Langland se remarca prin decorul natural spectaculos, format dintr-o vegetatie luxurianta, dar si prin zone stancoase dintre cele mai diverse. Insula este destinatia de vacanta preferata pentru concediile de peste vara a locuitorilor din St. Pierre si nu numai, iar principalul edificiu istoric il reprezinta Farul de la Pointe Plate, o adevarata provocare pentru cei ce se incumeta sa-l viziteze.
Desi ocupa o suprafata restransa, St. Pierre concentreaza mare parte din populatia insulelor. Dincolo de latura istorica, orasul ofera un climat placut, cu temperaturi ideale pentru primbari in natura si pe stradele linistite, ocazie cu care puteti vizita cele mai interesante muzee dar si sa testati specialitatile bucatariei locala la restaurantele aflate pe faleza.