Ghid turistic Sint Eustatius
Insula cu statut de municipalitate a Olandei, Sint Eustatius se gaseste in Caraibe, in Antilele Olandeze, in vecinatatea insulelor St. Kitts si Nevis, botezata astfel in memoria Martirului crestin St. Eustace. Ocupand o suprafata de doar 21 km², locuiti de 3.700 de locuitori, St. Eustatius este considerat, fara a exagera, un muzeu in aer liber, in conditiile in care la fiecare pas intalniti urme ale ale trecutului ce ii confera un aer invaluit de mister de cum ati pasit pe insula.
Ruine ale unor vechi lacasuri de cult, stravechi locuinte ale sclavilor, constructii istorice ce conserva si astazi influente ale fostilor colonisti, sunt doar cateva dintre argumentele care ar trebui sa va determine sa alegeti Insula St. Eustatius ca destinatie de vacanta.
Chiar daca a fost locuita la un moment dat de triturile de amerindieni carib, la sosirea lui Cristofor Columb, in anul 1493, insula era parasita si odata cu sosirea olandezilor in St. Eustatius, in anul 1636, au luat nastere si primele asezari urbane. Astazi, trei sferturi din populatia insulei au origini olandeze, iar limba oficiala este olandeza, desi pe spatii extinse se vorbeste si engleza.
Sub aspectul alcatuirii reliefului, St. Eustatius este dominata de vulcanul Quill, in timp ce regiunea nord-vestica este strajuita de lanturi muntoase cu altitudini reduse, cunoscute sub numele de Signal Hill si Boven Mountain. Vulcanul Quill este principala atractie turistica a insulei si face parte, alaturi de Parcul Marin si Gradina Botanica, din Marele Parc National St. Eustatius.
Principalul centru urban al insulei este capitala Oranjestad, un oras de o frumusete aparte, cu numeroase cladiri istorice, un spatiu ideal pentru a fi explorat de turistii amatori de plimbari. De altfel, autoritatile locale pun la dispozitia celor interesati un tur al orasul, pe jos, avand ca scop vizitarea celor mai interesante puncte de atractie turistica.
Oranjestad se gaseste in vecinatatea Golfului Oranje si este impartit in doua cartiere principale, legate printr-o artera pietonala denumita Path bay. Peisajele spectaculoase oferite de Golful Oranje sunt ideale pentru pasionatii de fotografiie dar si pentru amatorii de snorkelling. Daca doriti sa vizitati zona rezidentiala a capitalei, atunci incepeti itinerariul din Upper Town, o zona frumoasa, cu nemeroase magazine, dar si cu edificii culturale precum Biserica Reformata, construita in secolul XVIII, cladirea Guvernului sau Casa Godet, amandoua remarcandu-se printr-o arhitectura impresionanta.
Partea orasului cunoscuta sub numele de Lower Town, este spectaculoasa prin panoramele superbe asupra oceanului, mai ales ca cele mai multe restaurante, hoteluri si terase sunt situate in zona de coasta. Daca va numarati printre turistii interesati de istoria locala, atunci trebuie sa vizitati Sinagoga Honem Dalim, construita in anul 1739, dar si Muzeul Fort Oranjstad. Plajele nisipoase cu panorame superbe asupra Atlanticului, invita turistii la plimbari relaxante, in special in zona Golfului Zeelandia, situat in nord-estul insulei, in timp ce de pe Lynch Beach puteti surprinde cel mai frumos rasarit. Si pentru a completa decorul natural impresionant, puteti admira epave ale unor ambarcatiuni de mult uitate menite sa-i atraga pe curiosi.
Insula St. Eustatius este o destinatia potrivita si pentru amatorii de excursii montane. Acestia pot explora cateva rute foarte interesante, iar cei dominat de un spirit aventuros, pot surprinde cateva fotografii de-a dretul impresionante odata ajunsi pe regiunea stancilor create de-a lungul timpului de Vulcanul Quill. De aici, puteti cobora spre Fort de Windt, pentru ca in cele din urma sa popositi ca superba Gradina Botanica Miriam C.Schmidt.
Pe de alta parte, pasionatii sporturilor de apa, pot inchiria un jet-ski in Gallow Bay, una dintre putinele zone din insula unde sunt permise astfel de activitati. In restul insulei, pentru protejarea rezervatiei marine si recifelor de corali, sporturile pe apa se pot practica doar in zone bine delimitate.