Ghid turistic Sudan
Una dintre cele mai intinse tari ale Africii, Republica Sudan ocupa o suprafata de 1.886.068 km² si numara aproximativ 34 milioane de locuitori. Tara se gaseste in nordul Africii, fiind marginita in partea de est de Etiopia, de Ciad in vest, la nord de Egipt si in sud, de Sudanul de Sud.
Populatia de astazi a Sudanului este rezultatul amestecului intre triburile indigene ce locuiau in Valea Nilului si descendenti ai populatiilor ce au migrat din Peninsula Arabica. Contactul cu civilizatia si cultura araba a condus si la raspandirea islamismului in randul majoritatii populatiei. Sudanul desemna in secolul XIX totalitatea teritoriilor locuite de populatia neagra, situate intre Oceanul Pacific si Oceanul Indian.
Istoria Sudanului coboara pana in timpurile antichitatii, cand era cunoscut sub numele de Nubia sau Tara Kus si se intersecteaza cu istoria Egiptului. Astfel ca, regatul Nubian, cu resedinta la Napata, stapaneste Egiptul in sec. VIII –VII i.Ch. Odata cu caderea Regatului Nubian, urmat de Regatul Moroe, teritoriul sudanez este aprig disputat de egipteni, care il transforma in colonie in anul 1874. In anul 1881 izbucneste rascoala antiegipteana.
Cu ajutorul englezilor, egiptenii reusesc sa–si reimpuna controlul asupra Sudanului si transformarea acestuia in colonie a Marii Britanii. Abia in anul 1956, sudanezii reusesesc sa obtina independenta. Anii ce au urmat acestui eveniment au fost marcati de conflicte de ordin etnic si religios ce au condus la izbucnirea unor conflicte militare, care au durat mai bine de patru decenii si au avut ca principale tabere arabii musulmani din nord si populatiile crestine din sud.
Populatia sudaneza este profund divizata din punct de vedere etnic, lingvistic si religios, desi la nivel oficial sunt recunoscute limbile araba si engleza. Populatiile din nordul tarii isi revendica originile arabe, vorbesc curent araba si se diferentiaza masiv de arabii sudanezi. Pe de alta parte, populatiile din sud sunt considerate, prin traditie, ca avand origini africane.
Astazi, Sudanul este un stat federal, alcatuit din 15 state, conduse de cate un guvernator si ajutat de 6 ministri. Puterea legislativa apartine unei Adunari Nationale iar puterea executiva este exercitata de seful statului, care indeplineste si rolul de sef al guvernului.
Cu o economie puternic afectata de conflictele militare si bazata, in special, pe cultura de bumbac si cresterea animalelor, Sudanul dispune de unele resurse minerale petrol, insuficient exploatate. In ultimii, ani s-a incercat revigorarea sectorului turistic, prin circuite turistice menite sa scoata in evidenta valoarea cultural – istorica a tarii, ajutat fiind si de un relief format, in special, din campii intrerupte, pe alocuri, de lanturile Muntilor Deriba Caldera, unde se gaseste si cel mai inalt varf din Sudan, ce masoara 3042 m. In est, cele mai reprezentative sunt zonele deluroase ale Marii Rosii. Fluviul Nil, principalul curs de apa ce imparte tara un doua, se formeaza la Khartoum, prin unirea Nilului Alb cu Nilul Albastru.
Cele mai importante precipitatii se intalnesc in sud, acoperit de zone mlastinoase (Sudd) si paduri tropicale, in timp ce nordul este mult mai arid, datorita vecinatatii cu desertul nubian. Zonele nordice si vestice sunt caracterizate ca fiind semidesertice, motiv pentru care locuitorii se indeletnicesc mai mult cu cresterea animalelor decat cu activitati agricole, in timp ce zonele din apropiera Nilului sunt mult mai bine irigate, propice activitatilor agricole.
Situat in regiunile centrale ale tarii, capitala Kharthum a fost ridicata ca baza militara egipteana in anul 1821. A cunoscut o perioada de rapid progres intre anii 1825 – 1880, iar in anul 1930 a devenit capitala a Republicii Sudan, fiind un important punct de tranzit pentu navigatorii europeni in expeditiile pe continetul african.
Desi este considerat centrul economic si politic al tarii, capitala de astazi contrasteaza cu imaginea din trecut, orasul fiind dominat de peisaje linistite, cu strazi decorate cu constructii ce amintesc de prezenta colonistilor englezi. Khartoum este gazda unor importante edificii culturale si gazduieste trei universitati dar si numeroase biblioteci si muzee.
Muzeul etnografic este unul dintre cele mai interesante si expune colectii unice legate de viata si traditiile poporului sudanez, de la instrumente muzicale si articole de imbracaminte, la diferite tipuri de arme de vanatoare. Pe de alta parte, Muzeul national se remarca prin colectiile de antichitati si artefacte, in timp ce templele egiptene Semna si Buhem, situate in curtea muzeului, reprezinta o constanta atractie pentru turisti. La 150 km de capitala se afla Shendi, un punct de plecare pentru expeditiile turistice in desert. Shendi este centrul traditional triburilor Ja’aliin dar si un important drum comercial care traverseaza desertul si leaga Al-Matamma de Marawi si Nepata.
Situat in partea central-estica a tarii, pe malul stang al Nilului, Ordurman este un important centru cultural, religios si economic al tarii. Cu atmosfera sa vibranta si pietele pline de culoare, orasul nu poate lipsi din itinerariu vostru turistic. Aici se gaseste cea mai mare piata din tara (Souq), unde sunt comercializate diverse produse lucrate manual de aurari si argintari. Un loc cu totul pitoresc este Piata de camile, situata la doar 2 km de Omdurman. Un oras cu o istorie aparte este Port Sudan. A fost construit de englezi in 1909 ca punct terminus al cailor ferate ce legau Marea Rosie de Nil. Astazi este o destinatie preferata a turistilor pasionati de scuba diving si este este folosit ca ruta principala de pelerinii musulmani in drumul lor spre Mecca.
In regiunea estica a Sudanului, cel mai important oras este Kassala, vechi centru de putere al familiilor traditionale sudaneze – fratia Khatmiya, oponenti recunoscuti ai dinastiei Mahdi. La marginea orasului locuiesc triburile Rashaida, populatii nomade inrudite cu beduinii sauditi, care au migrat din Peninsula Arabica cu mai bine de un secol si jumatate in urma.
Femeile din acest trib sunt recunoscute pentru maiestria de a lucra bijuterii in argint, pe care le confectioneaza manual si pe care le puteti cumpara din pietele de la Kassala. Kassala este, prin traditie, locul favorit al tinerilor casatoriti din Sudan.
Turistii pasionati de excursii montane vor avea ocazia sa escaladeze lantul muntos care strabate zona de vest a tarii, denumit Jebel Marra, format dintr-un vulcan stins care atinge inaltimea de 3071 m. Combinatia de zone deluroase si vai superbe formeaza un decor natural de o frumusete aparte. Si daca tot ati venit aici, nu ratati o excursie la Nyala si Quaila, sate aflate la poalele muntilor, cu cascade si izvoare de apa calda situate in imediata apropiere a craterului vulcanic.