Ghid turistic Togo
Situata in Africa de Vest, Republica Togoleza se intinde pe o suprafata de 56.785 km² si numara o populatie de aproape 7 milioane de locuitori. Togo se invecineaza cu statul Benin in est, cu Republica Ghana in vest, in nord, cu Burkina-Fasso, iar in sud are iesire la Oceanul Atlantic. Suprafata tarii, care nu depaseste 600 km de la nord la sud si are o latime de aproximativ 120 km, este acoperita de un relief dominat de munti cu altitudini reduse, unde varful cel mai inalt – Agou – masoara doar 1.020 m si se gaseste in Muntii Atakora.
Tara este acoperita din palmieri si paduri de mangrove, in timp ce vegetatia specifica savanei se intalneste in regiunile nordice ale tarii. Tago dispune de o fauna diversa, care poate fi admirata in rezervatiile nationale, una dintre principalele destinatii turistice ale tarii.
Considerat unul dintre locurile cele mai frumoase din Africa, Togo este o tara unde nu aveti cum sa va plictisiti. Plajele insorite, zonele montane spectaculoase sau parcurile nationale precum Fazao si Keran – sunt doar cateva dintre locurile pe care le puteti strabate odata sositi aici.
Teritoriile de astazi ale tarii au fost locuite, in trecut, de triburile bantu, iar primii europeni sositi aici au fost portughezii, la sfarsitul sec. XV. Pana spre sfarsitul secolului XIX, zona a adus venituri importante din comertul cu sclavi, dar si din negotul cu zahar, cafea, cacao si aur colonistilor germani, pentru ca la debutul primul razboi mondial, teritoriul sa fie impartit intre Anglia si Franta. Togo devine un stat independent abia in anul 1960, sub numele de Republica Togoleza.
Astazi, statul functioneaza ca o republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului, iar puterea executiva este exercitata de presedinte, care ocupa si functia de sef al guvernului. Din punct de vedere administrativ, tara este organizata in 5 regiuni si 20 de prefecturi, iar limba oficiala a tarii este franceza. Economia tarii se bazeaza pe valorificarea resurselor minerale, dar si pe culturile de cafea, ulei de palmier si bumbac. Un domeniu intens sustinut de autoritatile locale este sectorul turistic, ajutat si de un decor natural deosebit.
Capitala tarii este Lomé, oras situat in sud-vestul tarii. A fost construit la sfarsitul sec. XIX si a avut rolul de centrul administrativ al colonistilor francezi din Togo. Astazi este principalul centru economic si politic al tarii, ce gazduieste un modern port, cateva insititutii de invatamant superior, dar si muzee si edificii culturale. Este unul dintre primele destinatii turistice din Togo, cu o viata de noapte foarte activa si numeroase restaurante si cafenele.
Pe de alta parte, orice turist sosit aici, va dori sa viziteze pietele de cranii folosite in ritualurile voodoo, unul dintre motivele pentru care Togo si, in special, Lomé, este recunoscuta in intreaga lume. Nu ar trebui sa va mire daca in plimbarile voastre prin aceste locuri sunteti invitati sa luati parte la ceremonii traditionale voodoo, ceea ce s-ar putea dovedi o experienta de neuitat.
Pietele sunt, de altfel, pline de culoare si muzica, un loc ideal de unde va puteti achizitiona suveniruri dar si o ocazie sa interactionati cu localnicii si cu obiceiurile lor. Capitala este si un punct de pornire spre plajele cele mai frumoase, precum Baguda si Avepozo, unde puteti face plaja sau pur si simplu sa va relaxati la umbra cocotierilor.
In partea de est a tarii, atractia principala o reprezinta Aného, centrul spiritual al triburilor guin-mina. Construit de germani, intr-o laguna, Aného pastreaza si astazi influntele colonistilor, mai ales in ce priveste constructiile. La jumatate de ora distanta de Lomé se gaseste micul orasel Agbodrafo, ridicat si denumit de portughezi, in trecut, Porto Seguro, a reprezentat un important centru al comertului cu sclavi.
Tot in apropierea capitalei se afla unul dintre cele mai frumoase locuri din tara, Kpalimé, oras inconjurat de dealuri acoperite cu paduri tropicale, in mijlocul carora aveti ocazia sa admirati unele dintre cele mai spectaculoase cascade – Tomegbe si Kpoeta. Iar daca sunteti pasionati de excursii montane, atunci puteti escalada varful Agou si Muntele Kloto. Important centru in comertul cu cafea si cacao, la Kpalime puteti vedea si astazi Catedrala germana sau Resedinta guvernatorului, doua mostre de arhitectura germana.
In nordul tarii, de un interes aparte se bucura pesterile Nano si Maproung, locuite de indigeni in secolele XVII – XIX. Printre numeroasele descoperiri arheologice de aici se numara arme si unelte vechi. Interesant este ca, si astazi, localnicii s-au inspirat in construirea propriilor locuinte dupa tiparul acestor pesteri unice.
Al doilea oras important al tarii este Sokodé, o zona urbana cu un aer aparte, ce imbina credinta musulmana cu traditiile africane. Orasul este locuit, prin traditie, de tribul tem, cel ce stabileste cutumele politice, sociale si religioase la nivel local.
Muzica, dansul si arta acestor triburi exercita o continua atractie in randul turistilor, fiind recunoscut pentru numeroasele festivaluri culturale si religioase. Tago se mandreste si cu Koutammakou, oras de o deosebita importanta culturala si istorica, ce face parte din patrimoniu universal UNESCO.
Acesta este renumit pentru colibele din lut, denumite local – batammariba, construite de populatiile takienta, remarcabile si pentru practicile spirituale unice. Si daca tot ati ajuns pana Koutammakou, la nord de regiunea Kara, atunci trebuie sa vizitati si rezervatia naturala de la Sarakawa, populata de antilope, zebre, dar si numeroase specii de pasari.