Ghid turistic Turkmenistan
Republica Turkmenistan se gaseste in Asia Centrala, acopera o suprafata teritoriala de 488.100 km², cu o populatie de 5.042.000 locuitori si o densitate de 10.3 loc/km², iar limba oficiala a statului este turkmena. Sub aspect administrativ, tara se imparte in capitala si 5 regiuni.
Din punctul de vedere al alcatuirii reliefului, tara este in proportie de 80 % acoperita de desertul Karakum, la care se mai adauga Marea Caspica si Muntii Kopet Dag. Marea Caspica traverseaza regiunea vestica a tarii si are un tarm format din mai multe golfuri, Kara Bogaz si Krasnovodsk, fiind printre cele mai importante.
Desertul Karakum este o campie arida cu altitudini sub 200 m, avand un relief format din dune si regiuni argiloase. Muntii Kopet Kag se intind pe trei lanturi paralele, pana la granita cu Iranul.
In sud–vestul tarii, Muntii Balhanul Mare si Balhanul Mic, sunt cei mai reprezentativi pentru aceasta parte a tarii. Iar un sud-est, se intalnesc formatiunile colinare Karabil, iar in extremitatea estica se gasesc Muntii Kughitangtau, care se intind pana la granita cu Uzbekistantul.
Cel mai important oras al tarii este capitala Ashgabad, situat in vestul tarii, in apropierea granitei cu Iranul, la poalele muntilor Kopet Dag, pe traseul marelui canal de irigatii Karakum. Aici se afla principalul centru econimic al tarii si un important centru de ramificatii feroviare si rutiere. Un numar important de universitati si institute de cultura se gasesc aici, alaturi bibilioteci si cateva muzee reprezentative, unul de arta si unul etnografie.
Situat in provincia Ahal, in apropierea capitalei, orasul Anau este unul dintre cele mai vechi orase din Asia. Aici s-au descoperit urme ale locuirii umane ce dateaza din secolul IV i.Ch. Iar unul dintre cele mai importante siteuri arheologice se afla la Altin Depe, oras situat la 230 km sud, de capitala.
Sub denumirea generica de – Provinciile balcanice – sunt cunoscute orasele din zona vestica a Turkmenistanului, care se intind de la Karakum la Marea Caspica. Balkanabat este unul dintre cele mai importante din zona, un punct de pornire pentru excursionistii care se indreapta spre Dekhistan si Canionul Yangykala.
Turkmenbashi, situat tot in aceasta parte a tarii, este port la Marea Caspica si incearca, in ultimii ani, sa devina o destinatie turistica importanta. Partea de nord a Turkmenistanului cuprinde doua orase importante – Dashoguz, unul dintre cele mai mari din tara, unde mai puteti vedea astazi monumente contruite in timpul regimului sovietic.
De aici, ajungeti in orasul vechi Konye-Urgench, inscris pe lista patrimoniului universal UNESCO. Aici se pastreaza numeroaselor ruine ce dateaza din secolul XII si au apartinut fostei capitale Khwarezm.
Cel mai mare oras din estul tarii este Türkmenabat, un punct de plecare pentru rezervatia naturala de la Kugitang, care se intinde pe o suprafata de 27.140 ha, fiind una dintre atractiile turistice ale tarii. Cel mai sudic punct al tarii este cunoscut sub numele de Provincia Mary, iar orasul omonim este unul dintre cele mai importante centre industriale ale Turkmenistanului, dar si un punct de plecare pentru turistii care intentioneaza sa viziteze siteurile arheologice din apropiere.
Teritoriul turkmen de azi a fost centrul de civilizatie a mai multor imperii antice, precum, partii si Seljukizii. Alexandru cel Mare a cucerit aceasta regiune desertica, in timpul campaniei din secolul IVi.Ch, iar poporul turkmen descinde din triburile de migratori care au venit din nord – est, in decursul secolul X. Chiar daca nu sunteti neaparat pasionati de istorie, principalul motiv pentru care ar trebui sa vizitati aceasta tara este sa cunoasteti traditiile unui popor care inca isi pastreaza traditiile nomade.