Ghid turistic Venezuela
Ocupand o suprafata de 916.445 km2 si avand o populatie de aproximativ 29 milioane de locuitori (conform recensamantului realizat in anul 2011), Republica Bolivariana Venezuela se afla printre cele mai urbanizate tari din America Latina. Amplasata pe coasta de nord a Americii de Sud, Venezuela beneficiaza de una dintre cele mai mari biodiversitati din lume, cu habitate ce variaza de la muntii Anzi in partea de vest, la padurile tropicale din Bazinul Amazonului in partea de sud, extinzandu-se apoi spre campiile si coasta Caraibilor in centru, si spre delta raului Orinoco in partea de est.
Numele statului se datoreaza expeditiei condusa de catre navigatorul Alonso de Ojeda in anul 1499 de-a lungul coastei Venezuelei, care la vederea caselor construite deasupra Lacului Maracaibo i-au adus aminte lui Amerigo Vespucci de orasul Venetia, astfel incat a denumit zona “Venezoila”, ceea ce se traduce prin “Mica Venetie”, in dialectul toscan (limba nativa a lui Vespucci). Insa, conform geografului Martin Fernandez de Enciso, cel care l-a insotit pe Ojeda in expeditia sa din anul 1509, termenul de “Venezuela” ar proveni de la populatia indigena cunoscuta sub numele de “Veneciuela”.
Initial a apartinut triburilor de indieni “Carib”, “Arawak” si “Chibcha”, pentru ca in anul 1498 sa fie proclamata teritoriu spaniol de catre Christopher Columbus, in timpul celei de-a treia expeditii catre Lumea Noua, cand a acostat in zona Peninsulei de Paria. Mergand de-a lungul coastei, acesta a ajuns pana la gura de varsare a Raului Orinoco, concluzionand astfel ca a gasit un teritoriu mult mai extins decat cel al insulei Margarita, prima insula a Caraibilor descoperita.
Colonizarea spaniola a teritoriului Venezuelei a inceput in anul 1522, odata cu infiintarea primei asezari din America de Sud, cunoscuta in prezent ca si orasul Cumana. A fost una dintre primele colonii spaniole din America care si-a declarat independenta (anul 1811). Cea mai importanta personalitate din istoria acestui stat a fost Simon Bolivar, cel care a luptat pentru eliberarea Venezuelei, aceasta fiind una dintre cele trei tari care au luat nastere in urma prabusirii Marii Columbia (“Gran Columbia”), in anul 1830.
Odata cu descoperirea rezervelor de petrol de la inceputul secolului al XX-lea, Venezuela a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, situandu-se altfel pe locul al V-lea. Principalele depozite de petrol se gasesc in zona din jurul Lacului Maracaibo, a Golfului Venezuelei si in bazinul Raului Orinoco, din partea de est, unde se afla cele mai mari rezerve. In plus, detine si cea de-a doua mare rezervatie de gaze naturale din emisfera vestica, iar sectorul energiei electrice ale Venezuelei este unul dintre putinele care se bazeaza pe hidroenergie, aici remarcandu-se Centrala Hidroelectrica Simon Bolivar, una dintre cele mai mari din lume, amplasata la 100 km in amonte de gura de varsarea a Raului Caroni in Rio Orinoco.
Din punct de vedere administrativ, Venezuela este impartita in 23 de state, capitala reprezentata de orasul Caracas si asa-numitele “Dependencias Federales”, ce cuprinde insulele din Marea Caraibe si Golful Venezuela, adica o suprafata de 342 km2. Statele sunt grupate in noua regiuni administrative, stabilite in anul 1969 printr-un decret prezidential, acestea fiind subdivizate la randul lor, in 335 municipii, care se impart si acestea in peste o mie de parohii (“parroquias”).
Este recunoscuta pe plan international ca fiind casa celei mari caderi de apa din lume – Cascada Angel, localizata in interiorul Parcului National Canaima, si reprezinta una dintre cele mai “zgomotoase” minuni ale lumii. Cu o cadere de la o inaltime de 978 m, din varful Auyan Tepuy, a fost descoperita in anul 1937 de catre pilotul americanul Jimmy Angel, al carui avion s-a prabusit in aceasta zona, in timpul misiunii sale de a gasi cat mai mult aur, avand in vedere ca acest metal reprezinta peste 60% din rezerverele internationale ale tarii.
Pe langa aceasta, Venezuela se bucura si de cea mai lunga linie de coasta spre Marea Caraibilor –aproximtaiv 3000 km, dar si de cel mai inalt telerefic din lume, avand ca punct de plecare orasul Merida, de la o altitudine de 1.640 m deasupra nivelului marii, pentru ca ultima sa oprire sa fie in varful “Pico Espejo”, la o altitudine de aproximativ 4.800 m deasupra nivelului marii. A fost deschis publicului in anul 1960 si este alcatuit din patru telecabine, conectate in serie, pentru a parcurge intr-un timp cat mai scurt intreaga distanta de 12,5 km.
Raurile Venezuelei reprezinta destinatii ideale de calatorie, mai ales pentru turistii care doresc sa admire frumusetie naturale ale tarii de pe un vas de croaziera. Se remarca plimbarile de pe raul Orinoco, cel mai important sistem de rauri din tara, ce se intide pe o lungime de 2.140 km, acesta fiind si cel de-al doilea rau din America de Sud, dupa raul Amazon, ocupand totodata locul al VIII-lea in lume. Este cunoscut la nivel mondial pentru competitiile de inot ce au loc in fiecare duminica in apropierea datei de 19 aprilie, inca din anul 1991, concurs cunoscut ca si “Paso a Nado Internacional de los Rios Orinoco-Caroni”.
Venezuela se afla in topul celor 20 de tari, de la nivel mondial, in ceea ce priveste speciile endemice pe care le gazduieste: beneficiaza de 1417 specii de pasari, din care 48 sunt endemice; 21.000 de specii de plante, din care doar 38 % sunt unice in aceasta tara, iar in ceea ce priveste animalele, 23 % dintre speciile de reptile si 50 % dintre speciile de amfibieni sunt endemice. In plus, zone precum cea a deltei raului Orinoco, a Amazonului, cea specifica Muntilor Anzi, se mandresc cu diferite specii de animale salbatice.
In plus, turistii pot vedea aici delfini, jaguari, caimanul negru, lilieci, iguane, maimute si crocodili. In anul 2003, 70 % din teritoriul tarii se afla grupat in peste 200 de zone protejate, printre care si 43 de parcuri nationale, ce adapostesc unele dintre cele mai rare specii din lume: “Parcul Nationl Canaima” – cuprinde o suprafata de 30.000 km2, fiind cel de-al VI-lea mare parc din lume, localizat intre limitele statului Bolivar; “Parcul National Morrocoy” – un refugiu de coasta, amplasat la o distanta parcursa in 4 h de nord capitalei Caracas; “Parcul National Mochima” – situat pe coasta de nord-est, unde se pot practica scufundarile si snorkeling-ul, si se pot vedea zeci de insule si insulite, inconjurate de recifuri de corali; “Parcul National Arhipelagul Los Roques”; etc.
Venezuela este faimoasa si pentru zonele sale montane, ce trag in fiecare an mii de turisti pasionati de drumetii si alpinism, cel mai inalt varf fiind Pico Bolivar de 4.978 m deasupra nivelului marii, localizat in cadrul statului Merida. Deasemena, Venezuela ofera vizitatorilor sai si oportunitatea de a explora capitala Caracas, o metropola moderna amplasata la poalele Muntelui El Avila (2.740 m deasupra nivelului marii), cunoscut la nivel mondial pentru muzee sale; de a vedea Colonia Tovar, situata in zona muntilor impaduriti de la vest de Caracas, fiind intemeiata de catre imigrantii germani din Padurea Neagra la mijlocul secolului XX; de a se plimba prin centrul vechi al orasului Coro, cea mai veche asezare din partea de vest a tarii, ce face parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO si care reprezinta, totodata si o poarta catre Peninsula Paraguana, un adevarat paradis al surferilor; de a face o excursie catre una dintre cele mai spectaculoase sisteme de pesteri din tara – Pestera El Guacharo; de a inota, bronza, relaxa si savura fructele de mare de la una dintre statiunile de coasta ale Insulei Margarita, cea mai mare insula a Venezuelei din cadrul Marii Caraibilor; de a admira casele ridicate deasupra Lacului Maracaibo, unde a locuit populatia indigena “Wayuu” etc.