Situl arheologic La Fortaleza de Ansite, Gran Canaria, Spania
Muzeul din La Fortaleza este una dintre cele mai moderne infrastructuri muzeale din Insulele Canare. Muzeul expozițional La Fortaleza permite oamenilor să pătrundă în lumea arheologiei din Insulele Canare și în lumea anticelor Canare, în general, datorită caracteristicilor sitului arheologic din La Fortaleza.
Spațiul expozițional al Muzeului La Fortaleza este împărțit în diferite zone în care s-au folosit resurse tehnologice inovatoare și un număr mare de recreații care fac din vizita la Muzeul din La Fortaleza o experiență de neuitat.
Situl, la abia 800 de metri de Muzeu, este alcătuit din trei stânci enorme, Fortaleza Grande, Fortaleza Chica și Fortaleza de Abajo sau Titana, pe care primii locuitori din Gran Canaria le-au folosit ca habitat în peșteri și case, ca un spațiu de înmormântare, ca loc de depozitare etc., de mai bine de o mie de ani. De fapt, până astăzi, cele mai vechi date din Gran Canaria se găsesc aici, în La Fortaleza (aprox. secolul al IV-lea d.Hr.).
Acest loc a fost în mod tradițional legat de La Fortaleza de Ansite, locul unde a avut loc capitularea aborigenilor canari la 29 aprilie 1483, după care caudillo Bentejuí și faycán de Telde au căzut de pe stânci strigând „Attis Tirma”. Cu toate acestea, în prezent majoritatea arheologilor și istoricilor se îndoiesc că acest eveniment a avut loc în acest loc și indică Riscos de Amurga din apropiere ca locație probabilă a Ansitei.
Datorită celor mai recente intervenții arheologice din La Fortaleza, știm că acest spațiu este locuit de aproape două mii de ani.
Din Fortaleza Grande, cea mai cunoscută stâncă a sitului, se remarcă tunelul care traversează muntele și, mai ales, vârful acesteia. Urcușul periculos spre acesta este marcat de un ansamblu de sculpturi în stâncă și există un număr mare de pereți construiti probabil pentru adaptarea ascensiunii.
În vârful La Fortaleza Grande, rămășițele a doi indivizi au fost recuperate în secolul al XIX-lea și pot fi văzute o serie de structuri de piatră. Săpătura acestor structuri a dat un număr mare de resturi faunistice și s-a observat enorma reapariție a incendiilor.
Se subliniază că în acest spațiu s-ar putea dezvolta o serie de manifestări cultice, în special ritualuri comensale în comemorarea strămoșilor, a primilor locuitori ai acestui spațiu.
Bogăția arheologică a La Fortaleza contribuie la faptul că acest mediu a fost declarat de bun de interes cultural, cea mai înaltă figură de protecție a patrimoniului cultural al Insulelor Canare.
Dacă doriți să cunoașteți situl, amintiți-vă că în prima și a treia sâmbătă a fiecărei luni se organizează tururi ghidate conduse de un arheolog.