Autostrăzile din Grecia
În anul 2010, Grecia avea construiţi 1600 km de autostradă (af̱tokini̱tódromos), din cei 2800 km planificaţi pâna în anul 2015. Viteza maximă admisă pe autostrăzile din Grecia este de 130 km/h.
Principalele autostrăzi din Grecia
A1. PAThE
Traseu: Patras – Athens – Thessaloniki (Salonic) – Evzoni (graniţă Macedonia)
Lungimea: 553 km.
Legături:
A11. A1 – Chalcis.
A12. A1 – Volos
A13. A1 – Autostrada Olympia Odos. Urmează să fie construită pe traseul Thiva – Elefsina.
A2. Egnatia Odos, sau Via Egnatia
Traseu: Igoumenitsa – Evros (graniţă Turcia).
Lungimea: 670 km.
Legături:
A21. A2 Egnatia Odos – Ardanio (graniţă Turcia) – Ormenio (graniţă Bulgaria)
A25. A2 Egnatia Odos, Promachonas (graniţă Bulgaria în nord) – Salonic – Nea Moudania (peninsula Chalkidiki în sud)
A27. A2 Egnatia Odos, Kozani – Ptolemaida – Florina – graniţă Macedonia
A29. A2 Egnatia Odos, Kastoria – Krystallopigi (graniţa Grecia şi Albania)
A3. Grecia Centrală
Traseu: A1, Lamia – Karditsa – Trikala – Kalambaka – Grevena, A2 Egnatia Odos
Lungimea: 175 km.
A4.
Traseu: A1, Larissa – Farkadona – Trikala, A3
Lungimea: 175 km.
A5. Ionia Odos, sau Via Ionia
Traseu: Kakavia (graniţă Albania) – Tsakona lângă Kalamata. Autostrada traversează Golful Corinthian (podul Rio-Antirrio).
Lungimea: 515 km.
Legături:
A52. A5 (Ionia Odos) – tunelul submarin Aktio – insula Lefkada – Preveza
A6. Attiki Odos
Traseu: Eleusis – Aeroportul Internaţional Atena
Lungimea: 48 km.
A7. Moreas
Traseu: Corinth – Tripoli – Kalamata
Lungimea: 205 km.
Legături:
A71. A7 Moreas, Lefktro – Sparta
A8. Olympia Odos
Traseu: Atena, Elefsina – Eleusis – Corinth – Aigio – Patras
Lungimea: 215 km.
A9. (o parte din A8 Olympia Odos)
Traseu: Patras – Pyrgos – Tsakona, A7 Moreas
A90. Autostrada Axa Nordică Creta
Traseu: Kastelli – Chania – Souda – Rethymno – Iraklio – Malia – Chersonisso – Agios Nikolaos – Pachia Ammos – Sitia
Lungimea: 310 km.
Taxarea
Sistemul de autostrăzi din Grecia este administrat, pe secţiunile respective, de 6 companii diferite. De aceea, sistemul de taxare este mai complicat decât în alte ţări europene. Aceste companii nu doar construiesc şi întreţin secţiuni de autostradă, dar şi taxează, fiecare în mod diferit, circulaţia pe aceste secţiuni.
În plus, sunt taxate trecerea podurilor şi tunelurilor, de exemplu Podul Charilaos Trikoupis (Rio-Antirio) şi tunelul submarin Aktio-Preveza.
• Sistemul de taxare de pe autostrăzile din Grecia nu ţine cont de greutatea vehiculului, ci de înălţimea acestuia şi de numărul de axe.
• Taxa se plăteşte în numerar la operatorul de la staţia de taxare. În unele cazuri, taxa se mai plăteşte cu monezi care se introduc în aparatul de taxare, sau cu un card bancar.
Taxe orientative pe autostrăzile din Grecia
Taxe pentru trecerea podurilor şi tunelurilor
În plus, faţă de taxele pentru secţiunile respective de autostradă din Grecia, se mai plătește trecerea unor poduri importante si tuneluri.
Taxele pentru Autostrada Aegean
Taxele pentru Autostrada Attiki Odos
Taxele pentru Autostrada Egnatia Odos
Taxele pentru Autostrada Moreas
Taxele pentru Autostrada Nea Odos
Taxele pentru Autostrada Olympia Odos
Condiţii de călătorie în Grecia
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Grecia. Intrarea în Grecia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate.
Siguranţă şi criminalitate
• Grecia este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
• Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Pentru ieşirile în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale în seiful notelului şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate.
• În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
• În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, contactaţi poliţia locală şi cel mai apropiat oficiu consular român.
• În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor elene, apelaţi următoarele numere de urgenţă:
– 100 serviciul de urgenţe poliţie
– 112 politie, ambulanţă, pompieri (limbile de conversaţie sunt elenă, engleză şi franceză)
• Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Sistemul medical
• Asigurarea medicală este obligatorie în Grecia. Încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca în călătorie. Puteţi încheia şi o asigurare medicală facultativă, care vă dă acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.
• Puteţi încheia, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Condiţii privind traficul auto
• Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Permisul de conducere românesc este valabil în Grecia.
• Cetăţenii români care au o reşedinţă legală în Grecia (carte de identitate pentru cetăţenii europeni, asigurarea medicală IKA sau număr fiscal elen AFM), sunt obligaţi ca în termen de 6 luni, să-şi înscrie în circulaţie, la autorităţile locale competente, autoturismele proprietate personală care au numere româneşti de înmatriculare. Neînscrierea autoturismelor în termenul legal de 6 luni, constituie contravenţie vamală şi se pedepseşte cu plata unei amenzi consistente, ajungându-se până la confiscarea autoturismului.
• Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.
• Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă. Fapta constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de 2000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).
• Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
• Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ).
• Poliţia elenă aplică amenzi mari şi poate reţine permisul de conducere, certificatul şi numerele de înmatriculare pentru cei care:
– Folosesc telefonul mobil în trafic,
– Circulă pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun,
– Depăşesc pe linie dublă, trec pe culoarea roşie a semaforului, nu respectă semnalele agentului de circulaţie, opresc în locuri neamenajate sau şofează înapoi pe autostradă, etc.
• În caz de accident de circulaţie, chiar şi de mică importanţă, constatarea poliţiei este obligatorie.
Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
• Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea Verde. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Republica Elenă – Modificări aduse Codului Rutier
Tip: Atenționare de călătorie
Data: 17.07.2018
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă cu privire la modificările aduse de Noul Cod Rutier elen, privind sancțiunile și aplicarea acestora în cazul nerespectării prevederilor legale.
MODIFICĂRI ADUSE CODULUI RUTIER AL REPUBLICII ELENE
1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:
– 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
– 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
– peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.
Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.
4. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.
6. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.
7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
8. Staționarea – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
11. Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.
Reglementări vamale
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.