Dealu Frumos – Vechiul Centru Geografic al României
Acest punct se afla in judetul Sibiu, cu putin inainte de intrarea in localitatea Dealu Frumos. Localitate mandra sibiana, cu specific sasesc, localitate dealtfel, ridicata de sasi pe la 1280. Cam de atunci vine si prima atestare documentara, intalnita intr-un act de vanzare-cumparare prin care Greavul Gerlachus de Pulgromonte cumpara o moara din Stejeris.
Dealu Frumos (in dialectul sasesc Schinebärch, in germana Schönberg) apartine de comuna Merghindeal si se situeaza la 89 de kilometri fata de orasul Sibiu. Este un sat, ca multe alte sate fondate de catre sasi, care are in centru lui o biserica fortificata, foarte bine conservata, si care sta marturie pentru istoria acestui sat.
Viata la Dealu Frumos nu a fost intotdeauna usoara. Satul a fost devastat de tatari, si apoi, oamenii harnici l-au reconstruit. Apoi au venit anii comunismului cand au inceput deportarile sasilor si vinderea lor, CAP-ul care a spulberat ideea de proprietate, apoi, dupa 1989 a urmat exodul sasilor in Germania.
De mai bine de un secol, românii ştiu că centrul ţării este în satul Dealu Frumos, din judeţul Sibiu. Punctul este marcat chiar şi de un monument.
In mod traditional, centrul geografic al tarii era plasat in satul Dealu Frumos din comuna Merghindeal, judetul Sibiu. Aici se afla, de altfel, si un monument, despre care lumea crede ca marcheaza punctul 0 al Romaniei. Langa monument, o inscriptie ii atrage atentia calatorului “Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul tarii”.
Realitatea, spun geografii, e insa diferita. Centrul tarii este intr-o cu totul alta localitate, mult mai cunoscuta decat Dealu Frumos, dar aflata la zeci de kilometri distanta.
Localnicii spun ca Dealu Frumos a fost desemnat „centrul tarii” prin inscriptia de pe respectivul monument in 1858. Insa la 1858 respectiva tara nici nu exista, Unirea Principatelor avand loc abia un an mai tarziu. Iar zona Sibiului, unde se afla Dealu Frumos, a ajuns sa faca parte din Romania abia la 60 de ani dupa ridicarea monumentului.
Explicatia e simpla: initial monumentul nu avea nicio legatura cu centrul tarii, ci pur si simplu marca constructia unei drum de catre inginerii Imperiului Habsburgic cu ajutorul muncii localnicilor si al contributiilor financiare ale notabililor locali. In 1858, nimeni nu avea cum sa calculeze ca acesta este centrul Romaniei deoarece nu avea cum sa stie care vor fi frontierele acesteia. Deci panoul cu inscriptia a fost adaugat mult mai tarziu, iar oamenii l-au asociat cu monumentul de alaturi, schimband semnificatia acestuia. Cat de tarziu a fost pusa inscriptia, insa?
Cu siguranta dupa Al Doilea Razboi Mondial, fiindca pentru ca centrul sa fie calculat la Dealu Frumos sau in apropiere e nevoie ca Romania sa aiba frontierele de azi. Adica sa nu cuprinsa si Basarabia, Bucovina de nord sau Cadrilaterul. Chiar si asa, insa, calculul a fost gresit – de altfel, nimeni nu stie cum a fost facut, fiind mai degraba o traditie decat rezultatul unui studiu stiintific.
In 2012, prof. dr. ing. Alexandru Boroiu de la Universitatea din Pitesti s-a apucat sa recalculeze centrul geografic al Romaniei. Folosind formule matematice si Google Earth, profesorul a determinat ca acesta este punctul de coordonate (45°48’21,6″ N / 24°59’17,6” E).
Acest punct este situat in sudul municipiului Fagaras, intr-un teren agricol situat intre combinatul chimic si DJ 104B, care face legatura intre orasul Fagaras si satul Ileni. Concluzia profesorului de la Universitatea din Pitesti, care si-a publicat studiul in Revista Asociatiei Inginerilor din Romania: „in baza acestui studiu, localitatea Fagaras poate revendica, in mod justificat, titulatura de centrul geografic al Romaniei”. Adica la vreo 30 de kilometri de Dealu Frumos.
La aceeasi concluzie au ajuns, mai de curand, si cercetatorii de la Facultatea de Geografie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Indiferent dacă aici este sau nu centrul României merită să-l vizitați datorită peisajelor pitorești din zonă.