Capul Buival. Gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră
Gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră este una dintre cele mai mari guri de vărsare din Europa.
Imaginea vărsării Dunării din Capul Buival (punctul cel mai estic) este uluitoare, sălbatică și lipsită de diguri de protecție. Vărsarea bătrânului fluviu la Sfântu Gheorghe se desfășoară în perimetrul localității cu același nume, care e ultima din șirul localităților de-a lungul brațului Sfântu Gheorghe, respectiv: Nufăru, Mahmudia și Uzlina.
La vărsare – pe malul drept, brațul Sfântu Gheorghe formează două insule: Sacalinul Mic și Sacalinul Mare, sub aspectul unei delte secundare. Spre sud, din braț se desprind două canale (Dranov și Dunavat), care fac legătura cu laguna Razim.
Brațul Sfântul Gheorghe își trasează cursul în partea de sud-est a Deltei Dunării și reprezintă una dintre cele mai sălbatice și mai puțin populate zone ale Deltei. Aici, natura este într-o stare mai puțin modificată de intervenția umană, iar peisajele sunt dominante de stufărișuri, păduri inundate și canale naturale.
Acest braț are o mare importanță ecologică, oferind un habitat vital pentru o varietate de specii de plante și animale, inclusiv păsări acvatice, pești și mamifere. Brațul Sfântul Gheorghe este, de asemenea, un loc important pentru reproducerea și hrănirea multor specii de păsări migratoare, fiind recunoscut pentru biodiversitatea sa bogată.