Canionul Emen
Canionul Emen e la vreo 20 de kilometri de Veliko și sunt două căi de acces: una în partea de jos care te duce la peșteră și un drum care te duce direct pe creastă.
În timpul războiului ruso-turc Peștera Emen a fost refugiu pentru armată și s-au păstrat câteva ziduri în peșteră.
Sunt și mulți lilieci pe acolo și miroase puternic a guano. Peștera are peste 3 kilometri lungime, dar nu am mers foarte departe – în afară de lilieci nu prea ai ce vedea.
La mică distanță de intrarea în peșteră încep treptele care duc sus pe creastă unde te poți plimba de-a lungul canionului.
După ce ai urcat treptele faci dreapta până când panta începe să coboare destul de abrupt, faci din nou dreapta prin valea canionului până ajungi la cascada Momin Skok (Fata care cade).
Cascada Emen care se mai numește și Momin Skok are o inaltime de 10 m.
Se spune că în timpul ocupației otomane aici veneau să se sinucidă fetele bulgăroaice care nu voiau să se căsătorească cu turcii. Cascada are doar 12 m înălțime, e cam greu să te sinucizi sărind de la înălțimea asta, cel mult cred că săreau ca să se bălăcească.
După Momin Skok nu îți rămâne decât să te întorci pe același drum: de sus se văd diverse podețe de lemn între stânci, dar nu au mai fost întreținute din 1980, când Emen a fost declarat monument natural și a fost amenajat acest ”eco path”.
Canionul are o lungime de 1 km, stanci inalte de 120 de metri si a fost creat de raul Negovanka. De asemenea de pe inaltimea stancilor poate fi admirat atat raul cat si lacul Negovanka.
Emen a fost declarat monument natural in 1980, iar in 1997 a fost construit primul traseu eco, adica ekopateka in limba bulgara, care se intinde pe o distanta de 3 km.
Intreg traseul dureaza aproximativ 3 ore. Este un traseu de dificultate medie, nu ai nevoie de o conditie fizica deosebita, ci doar de putina experienta de urcat pe munte pentru ca sunt cateva portiuni in care trebuie sa stii cum sa pui piciorul, astfel incat sa-ti usurezi mersul.
Am făcut traseul pe drumul Eco Trail Emen Canyon dar poți intra in canion și cu mașina (vezi poza de mai sus) pe lângă Pestera Emen care gazduieste 6 specii de lilieci, dintre care 2 specii sunt unicat in Europa.
Fiind o pestere neamenjata, este complet bezna in interior, asa ca ai nevoie de o lanterna sau cel putin de lumina de la telefon. Lângă Pestera Emen se găsește un izvor cu apă potabilă.
Lungimea pesterii este de 3113m, dar unele trasee sunt impracticabile din cauza inaltimii foarte mici, trebuie sa mergi aplecat si a noroiului care ingreuneaza inaintarea.