Cheile Gilortului

Cheile Gilortului se afla in apropiere de orasul Novaci, judetul Gorj apoi se continua drumul catre nord pe cursul raului Gilort. Cheile Gilortului sunt spectaculoase prin cascadele create de rau, peisajele si padurile de foioase si de brad care urmaresc cursul raului pana in Novaci.

Râul Gilort izvorăște din Munții Parâng și străbate județul Gorj, formând pe parcursul său Cheile Gilortului. Cheile s-au format prin eroziunea calcarului de către apele râului Gilort, rezultând în pereți verticali și formațiuni stâncoase impresionante.

Cheile sunt caracterizate de pereți de calcar înalți, pajiști alpine și păduri de conifere și foioase. Peisajele pitorești și diversitatea naturală fac din acest loc o atracție deosebită pentru turiști.


Gilortul, al carui nume este considerat de origine dacica, izvoraste din Muntii Parang, respectiv de sub Varful Parangului Mare (2519 m) prin doua izvoare principale, situate la altitudinea de aproape 2350 m, fiind insotit pe dreapta de Vf. Mandra, iar pe stanga de Vf. Gruiu si dupa un lung traseu intramontan cu chei, repezisuri si cascade ajunge la Novaci.

Traseul este unul nemarcat. Însă este un traseu frumos și ușor. Se merge pe un drum forestier paralel cu râul Gilort. Vara se pot observa rulote și mașini care campeaza lângă râu.

Intrarea în Cheile Gilortului se face un drum forestier care la un moment dat se înfundă datorită copacilor căzuți. Înainte de viiturile care au avut loc în anul 2014, se putea mergea pe acest drum forestier până în stațiunea Rânca pornind din Novaci.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.