Peștera de Lapte
Peştera Laptelui de Piatră sau Peştera de lapte se află în masivul Postăvarul, la o distanţă de 3 kilometri de Poiana Braşov şi la o jumătate de oră de mers de la bazinul care alimentează cu apă tunurile de zăpadă de pe domeniul schiabil.
Denumirea peşterii vine de la mineralele care acoperă o suprafaţă întinsă a pereţilor, care sunt de o consistenţă asemănătoare cu laptele, de culoare albă. Depozitul alb depus pe pereţii peşterii se numeşte „montmilch” (lapte de munte), cu o consistenţă asemănătoare cu “iaurtul”.
Albul imaculat al acestui “lapte” se conservă doar în locurile unde nu a fost afectat de către vizitatorii peşterii, care au scrijelit pereţii.
Peştera se află la o altitudine de 1350 de metri, pe versantul nordic al masivului, în apropiere de Poiana Drester, pe traseul dintre vechea trambulină de schi şi Pârtia Bradul.
Peştera se deschide cu o sală mare, cu pereţi înalţi, în care accesul este extrem de facil. Chiar la intrarea în grotă trăiesc câteva familii de lilieci, dar există şi câteva stalagmite.
Caverna are o lungime de aproximativ 175 m şi o denivelare de 96 m. Până la circa 23 m de la intrare, se poate intra fără sursă de lumină. De aici, pe o distanţă de încă 28 m, galeria principală este luminată difuz.
Pe timp de iarnă, în imediata apropiere a intrării, se formează un câmp de gheaţă cu stalagmite care ajung până la 1 m înălţime. Cu toate că Peştera Laptelui este unică în zonă, de ani buni a fost lăsată în paragină. Edilii oraşului Braşov caută acum o soluţie de finanţare, fie prin asocierea cu un partener, fie prin finanţare de la bugetul local, urmând să fie reintroducă în circuitul turistic.
Drumul până la Peștera de lapte este de aproximativ o oră și jumătate și pornește din Poiana Brașov de la Izvor.
Până în Poiana Drester, de unde pornesc mai multe trasee, traseul este destul de dificil deoarece se urcă încontinuu și probabilitatea ca un urs să îți iasă în cale este destul de mare.
Traseul până la Peștera de Lapte dureaza aproximativ o oră și jumătate de unde vă recomandăm să vă parcați mașina.
ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată.