Peștera Ghețarul Focul Viu
Este o peşteră micuţă, alcătuită din două săli, prima şi cea mai mare fiind ocupată de imensul bloc de gheaţă.
Tavanul acesteia este spart de o fereastră de mari dimensiuni prin care au căzut înăuntru buşteni, frunze precum şi zăpadă din exterior, care au format o movilă mare.
Prin tavanul peşterii pătrunde suficientă lumină pentru a dezvălui grupurile de stalagmite de gheaţa aflate în partea opusă intrării în peşteră. De altfel, în jurul orelor prânzului, razele de soare pătrund prin fereastră creând un decor feeric.
Explicaţia existenţei blocului de gheaţă în peşteră este dată de două elemente: fereastra din tavan favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării în peşteră menţine aerul rece captiv tot timpul anului.
Vizitarea peşterii se poate face şi în cadrul unui circuit ce cuprinde mai multe obiective de pe Valea Galbenei.
”De la locul de popas se poate coborî până jos la gura peşterii, unde este amenajat un balcon din lemn din care se pot admira formaţiunile de gheaţă. Sala mare este ocupată în centru de o imensă movilă de lemne putrede, acoperite de gheaţă şi zăpadă, căzute prin larga fereastră din tavan, prin care pătrunde lumina.
Podeaua peşterii o formează un masiv de gheaţă care ocupă întreaga sală şi pe care se află stalagmite şi coloane de gheaţă. Este recomandabil ca vizitarea Gheţarului să se facă în jurul prânzului, când soarele care pătrunde prin spărtura din tavan produce jocuri de lumini foarte frumoase, de unde şi denumirea gheţarului”,
se precizează în ghidul Salvamont, care descrie circuitul turistic ce are ca plecare cabana Padiş.
Noi am ajuns la peșteră pornind din Glăvoi. Traseul este unul destul de ușor și durează aproximativ 30 de minute. La Peștera Ghețarul Focul Viu se mai poate ajunge și de la punctul de plecare spre Cheile Galbenei. Este un traseul mediu, cu o diferență de nivel de aproximativ 600 de metri, pe care noi l-am făcut intr-o oră și 30 de minute.