Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei
Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip mixt, care se află în Munții Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Măgura. Aria naturală reprezintă o zonă cu doline, văi, canioane, stâncării și peșteri.
Izbucul Albastru al Izei este practic, o continuare a a Izvorului Bătrâna ce iese din muntele cu același nume aflat la extremitatea Moiseiului. Izvorul Albastru al Izei se află localizat pe Dealul Moiseiului și constituie o izbucnire a apelor, de unde și denumirea de izbuc, din subteranul carstic al Muntelui Bătrâna.
La izvor se poate ajunge din DN17C, de unde se pot parcurge cu mașina circa 6 km pe drum neasfaltat, greu de parcurs, apoi se urcă pe jos circa 200 m pe trepte de beton și pe podeț de lemn.
Peștera se află la 2 ore de izvor, la 1310 m altitudine și are o lungime de 2500 m.
Rezervatia este una dintre cele mai pitoresti zone ale Maramuresului si se intinde pe o suprafata de 100 ha, populata de specii rare de plante si animale. Cu o lungime totală de 2400 de metri, aceasta se întinde pe raza localităţii Săcel.
Aria naturala reprezinta o zona montana unde la intrare in Pestera Izvorul Albastru al Izei, apele paraului Magurii intra in subteranul Varfului Magurii, strapungand stancariile (printr-un canion si formand mici cascade). Calcarele ce o compun au fost datate ca fiind originare ale epocii mijlocii a paleogenului.
Intreg arealul se face remarcat prin frumusetea peisajului brazdat de-a lungul si de-a latul de afluentii de obarsie a Raului Iza, care fac ca apa sa izvorasca la suprafata sub forma unui izbuc unic ca debit si frumusete, deosebindu-se de restul izvoarelor prin culoarea verde – albastruie.
Ponorul de la intrarea in Pestera Izei este o fosta dolina impresionanta ai carei pereti stancosi sunt patrunsi de apele paraului Magurii printr-un mic canion cu cascade, de unde se nasc superbe fenomene endocarstice ce se dezvolta in calcare eocene.