Rezervatia Naturala Dealul Bujorului de lângă localitatea Nicolae Bălceascu
Rezervatia Naturala „Dealul Bujorului” (Arie protejata mixta) – Rezervatia este amplasata pe versantul sudic al Dealului Bujorului care face parte din Podisul Babadag. Zona este incadrata in climatul continental, unitatea microclimatica Atmagea caracterizata prin valori termice moderate iarna si primavara, moderat calde vara si toamna.
Arboretul din cadrul rezervatiei se incadreaza in etajul padurilor xeroterme submediteraneene specific Dobrogei (asociatia floristica Paeonio peregrinae – Carpinetum orientalis). Stratul arborescent are etajul superior format din stejar pufos(Quercus pubescens) iar cel inferior din carpinita (Carpinus orientalis), mojdrean(Fraxinus ornus). Stratul arbustiv este format din corn(Cornus mas), paducel(Crataegus monogyna).
In stratul ierbos sunt caracteristice speciile protejate de bujor (Paeonia peregrina), stirigoaie (Veratrum nigrum) si Ornithogalum fibriatum.
Obiectivul principal al ocrotirii rezervatiei il constituie prezenta uneia dintre cele mai reprezentative populatii de bujor (Paeonia peregrina), specie ce figureaza in Lista Rosie a plantelor superioare din Romania, in categoria „vulnerabil si rar”, fiind ocrotita prin lege si monument al naturii.
Alaturi de aceasta planta obiectivele ocrotirii se mai refera si la conservarea unui esantion reprezentativ de padure submediteraneana impreuna cu speciile caracteristice.
Indicații de orientare
Ca să ajungeți să puteți vizita Rezervatia Naturala Dealul Bujorului aveți două variante:
- fie dinspre Atmagea, pe drumul agricol (circa 3,5 km din șoseaua națională pînă în marginea apuseană a rezervației),
- fie dinspre Nicolae Bălcescu (circa 2 km pe drumul forestier începînd din drumul de piatră al Carierei Bașchioi pînă în marginea răsăriteană a rezervației).
Noi am ales drumul care începe de lângă localitatea Nicolae Bălceascu si apoi am luat-o către drumul pietruit care duce la Cariera Bașchioi. Este semnalizată conform pozei de mai sus.
Am mers pe drumul de piatră până la o nouă bifurcație și am ales să mergem înainte, să părăsim drumul care urcă la cariera de piatră.Am parcat mașina aici și am luat-o pe jos pe drumul din stânga mașinii ca apoi să constatăm ca drumul cel mai scurt către rezervație era cel din dreapta. Pe el ne-am intors.
Rezervația de bujori sălbatici se poate vizita în fiecare an începând cu 28 aprilie până pe 15 mai.