Rezervaţia Naturală Protejată Piatra Şoimilor
1-2. Prezentarea generală a Rezervației Naturale Piatra Șoimilor
3. Poarta: Planul de management și regulamentul de organizare și funcționare a Rezervației Naturale Piatra Șoimilor
4. Cadrul natural al rezervației / Geologie și geomorfologie / Climă și hidrologie
5. Pârâul și împrejurimile sale / Urmați întotdeauna marcajul
6. Ordine în dezordine / Rămâi întotdeauna verde!
7. Triluri veșnic verzi / Ochii nopții
8. Vocea pădurii de foioase și conifere / Reptile și amfibieni
9. Rănile naturii / Viața după moarte
10. Stratificare inversă / Frunze colorate de toamnă
11. Vocea pădurii de foioase / Mamifere
12. Uriașul brun / Vegetația Pietrei Șoimilor
13. Priveliștea de pe Piatra Șoimilor
După traversarea podului de peste râul Olt de lângă Lacul Ciucaș, drumul se bifurcă. Spre dreapta, unde sunt amplasate panouri informative, continuă traseul marcat cu triunghi roşu, care urcă spre Rezervația Naturală Piatra Şoimilor. Marcajul, după numai 30 metri, traversează drumul forestier, trece pârâul Corbului şi duce la intrarea în rezervație reprezentată de o poartă.
De aici, drumul continuă prin urcare pe 10 serpentine pe versantul abrupt al Pietrei Şoimilor. După cca. 50 minute de urcuș, pădurea se rarefiază şi se ajunge în spatele unei stânci mai mici, aflată la capătul de sud al Pietrei Şoimilor.
Puţin mai spre dreapta se abandonează poteca şi după aproximativ 10 m se urcă cu grijă pe o pantă abruptă şi se ajunge la un mic punct de belvedere. De aici se continuă 5 minute spre nord până când se ajunge la puctul principal de belvedere, unde se află și crucea de lemnn și de unde se poate admira panorama oraşului Băile Tuşnad, care în anul 1968 a fost declarat oraş, astfel devenind singurul oraş din bazinul Ciucului de Jos şi totodată cel mai mic din ţară.
De pe Piatra Şoimilor, localitatea poate fi văzută aproape în mărime completă, aceasta fiind stăbătută de râul Olt. Se poate vedea în centrul oraşului lacul artificial Ciucaş. La sud-vest de rezervaţie se află: Vf. Corbului (1134 m), la nord Vf. Ulieş (1142 m), iar la vest Vf. Pilişca Mare (1374 m).
În faţa rezervaţiei spre est, se pot vedea Vf. Surduc (1199 m), la sud de Surduc Vf. Comloş (1269 m), iar la nord de Surduc se află Vf. Cetăţii (1079 m) unde s-au găsit urme din epoca fierului (era un punct de observare). Vârfurile situate vizavi de Piatra Şoimilor aparţin masivului Ciomad.
În apropierea oraşului, la o altitudine de 762 m, se pot observa Bastionul Apor, iar la nord de acesta Dealul Ludmilla. În partea dreaptă, spre sud, la ieşirea din defileul Tuşnad (care reprezintă totodată graniţa sudică a judeţului Harghita) se pot vedea bazinul Bixadului şi satul Bixad, cel mai apropiat sat, iar în partea stângă, spre nord se poate observa partea sudică a Bazinul Ciucului de Jos, pe defileul Tuşnad şi satul Tuşnadul Nou.
Marcaj: triunghi roşu.
Durată de la Lacul Ciucaș până la vârf/cruce: 1 ore (45 de minute urcare, 15 minute de odihnă la panouri). Timpul petrecut la vârf/cruce: depinde de turist/grup, de obicei 15-20 de minute. Durată înapoi în oraș: cca. 30 de minute.
Distanţă de parcurs până la vârf/cruce: 1,4 km.
Diferenţă de nivel: 222 m.
Pantă: 15,3%.
Traseul este recomandat pentru turiştii antrenaţi, cu condiţie fizică corespunzătoare. Este contraindicat pentru bolnavii de inimă, suferind de boli ale sistemului circulator şi respirator, boli reumatice sau alte boli ale articulaţiilor sau cartilajelor.